Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínský sporťák S11 kopíruje od Audi i Ferrari

David Bureš
Diskuze (26)
Automobil byl světu poprvé prezentován už před třemi roky, tenkrát však nesl znaky jiného výrobce.

Čínská automobilka Jianghuai Automobile (známá též jako JAC Motors) má na nadcházejícím šanghajském autosalonu představit sportovní model S11. Auto už bylo představeno v roce 2009, tenkrát se však jmenovalo Tong Jian S11.

Změnil se název i barva – původní kupé bylo totiž červené – vzhled však zůstává zachován. S11 tak i nadále používá některé designové prvky vozů značek Audi, Ferrari či Lotus. Nutno však podotknout, že celek rozhodně není ladný, navíc působí velice laciným dojmem.

Záď automobilu je nepovedenou kopií Ferrari California, tmavé pásy na boku auta zase evokují tzv. sideblades z Audi R8. Příď vozu může připomínat některé chystané Lotusy. Nicméně pozor, Lotus ukázal své do budoucna plánované vozy (Esprit, Elan, Elite, Eterne a Elise) v roce 2010, tedy zhruba rok po premiéře Tong Jian S11. V tomto případě se tak čínští designéři evropským sporťákem neinspirovali.

Zatím není jasné, jaké má JAC Motors s modelem S11 plány, není tedy jasné, kdy (a jestli) se vůz objeví v sériové výrobě.

Tajemstvím je i pohonná jednotka, čínská média však tvrdí, že je S11 hybridem. O jeho pohon se má podle těchto zpráv starat nespecifikovaný benzinový motor kombinovaný s elektromotorem. Poháněná mají být zadní kola.

JAC Motors se v poslední době proslavila několika kopiemi aut ostatních automobilek. JAC 4R3 je kopií amerického pickupu Ford F-150, SUV JAC SII zase až příliš připomíná Hyundai ix35. JAC však má i auta s neokopírovaným designem, na modelu J3 dokonce spolupracovala s italským studiem Pininfarina.

David Bureš
Diskuze (26)
18. 4. 2012 12:22
Re: Je jen otázkou času, než....
Já jsem pro. Ale potřeboval bych na to dotaci tak cca 1-2 milióny Kč na podporu evropského průmyslu. Myslíte, že si mám podat žádost? :-!
16. 4. 2012 21:16
cinani
a kolko stoja take cinske auta ? :-) 1000 eur ? ;-) nic nevedia sami spraviť ...
Avatar - twistedTSD
16. 4. 2012 18:42
Made in China
Nevypadá to ani originálně, ani příliš hezky, ani hodnotně. Prostě další slátatnina...Ale vlastně jsem jen rád, že zatím Čína není schopná vyvinout moc aut, která by v Evropě měla šanci.
16. 4. 2012 17:05
Důležitější je původ
Původ je úplně nejdůležitější, kopie nebrat ! Sporťák, na kolech obyč. osobáku. Dovedu si představit ty ostatní detaily. Vzhledem k tomu, že jsem se málem zabil na pneu "made in china" , už nevěřím ničemu, co má něco společného s technikou. Z číny tak max. tričko, ale předem dvakrát prohlédnout, jestli nemá problém...
16. 4. 2012 16:54
Re: Aerodinamika
100 000 rákosníků dýchalo z plných plic...