Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další čínské město omezuje prodej nových vozů kvůli znečištění

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Další čínské město se rozhodlo stanovit strop pro počet ročně vydaných státních poznávacích značek pro nové automobily.

Město Tchien-ťin tak chce po vzoru Pekingu a dalších velkých čínských měst bojovat proti neustále se zhoršujícímu znečištění ovzduší i přeplněným ulicím. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní tisk.

Nejlidnatější země světa je také největším odběratelem automobilů na světě. V poslední době se ale místní úřady snaží řešit špatnou kvalitu ovzduší a další ekologické škody způsobené příliš rychlým rozvojem.

Tchien-ťin, pobřežní město nedaleko Pekingu, které má 14 milionů obyvatel a 2,36 milionu registrovaných vozů, bude vydávat jen 100.000 nových poznávacích značek ročně. Úřady budou 60.000 značek přidělovat v loterii a zbylých 40.000 vydraží v aukci. Z celkového počtu nových značek bude 88 procent určeno jednotlivcům a zbytek pro firmy a další subjekty.

Podrobnosti tohoto omezení byly zveřejněny až během uplynulého víkendu, ale samotné opatření úřady oznámily - velmi diskrétně - už o týden dříve jen pět hodin před tím, než vstoupilo v platnost. To mezi místními obyvateli vyvolalo "panické nakupování", napsala oficiální tisková agentura Nová Čína.

Obdobná omezující opatření platí krom Pekingu také v Šanghaji, Kuej-jangu na jihozápadě země a Kuang-čou na jihu. Peking, který má 20 milionů obyvatel, zavedl loterijní systém na přidělování nových státních poznávacích značek v roce 2011 a povoluje ročně maximálně 240.000 nově registrovaných vozů. V ulicích metropole jezdí více než 5,3 milionu vozidel. A poptávka po novém automobilu je tak vysoká, že účastníci loterie mají šanci zhruba jedna ku 80, že novou poznávací značku získají.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
25. 12. 2013 15:32
P.R.C.
Mohli by povolit aspon elektromobil, ale to by museli zavriet svoje uholne a naftove elektrarne. Kazdopadne naserie to, ked sa clovek lopoti cely den s mikropajkou, stetcom na malovane figurky alebo sidlom na topanky (ok skor lepidlom) a ked uz ma nejake peniaze, nemoze si ani auto kupit a aj keby ho uz mal, moze tak stat akurat v megazapche, inhalovat sanghajsky vzduch a mastit ploche sklicko svojho Xiaomi.