Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost automobilů? Prohlédněte si sporťák vytvořený 3D tiskárnou

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Před dvěma lety vznikl výkonný sporťák vytisknutý na 3D tiskárně, jenž nedávno ohromil i Jaye Lena. Své řešení chce tvůrce nabízet velkým automobilkám.

Malý sporťák s výkonem 700 koňských sil není v dnešním světě ničím až tak výjimečným, přesto bychom o něm měli vědět. Proč? Konstrukce dvoumístného vozu totiž vznikla zcela revolučním způsobem – prostřednictvím 3D tiskárny!

Řešení zaujalo i Jaye Lena, populárního moderátora a tvůrce pořadu Jay Leno's Garage, který svůj kanál pravidelně zásobuje zajímavými vozy. Vzpomeňme jeho jízdu na hasičském voze z roku 1911, zkoušku armádního vznášedla s výkonem 20.000 koní či jízdu v batmobilu.

Nejenže se Leno automobilem projel, ale popovídal si i s Kevinem Czingerem, zakladatelem a ředitelem společnosti Divergent 3D, jež sporťák připravila. Dozvídáme se, že vnitřní konstrukce je vytisknuta na 3D tiskárně a vyztužena prvky z uhlíkových vláken.

Výsledkem je pevná struktura, která může být zhotovena během několika minut. Tvary ani využití přitom nejsou nijak omezeny, řešení lze uplatnit na všech typech vozů a dokonce i motocyklech. Pro zajištění optimální hmotnosti sahají tvůrci po vybraných materiálech: hliníku, titanu a již zmiňovaných uhlíkových vláknech.

Společnost Divergent 3D nemá v úmyslu stát se další automobilkou s alternativními technologiemi výroby. Naopak chce své řešení nabídnout již zajetým výrobcům, kteří by tak mohli ušetřit náklady a zefektivnit stavbu aut. Již nyní Czinger navázal spolupráci s francouzskou skupinou PSA, pro kterou tiskne vybrané kovové komponenty. Uvidíme, kdy a jakým směrem se spolupráce rozšíří…

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
15. 12. 2017 10:07
tlaciaren
...ten nazov tlaciaren....je uplne uplne zavadzajuci...tazko nazvat tlaciarnou stroj pracujuci pri vysokom tlaku,teplote z roztavenym kovom/praskom/...ono potom tlaciaren a tiez 3D..je vlasne kazdy lis..
15. 12. 2017 09:38
a co cestina
>:D