Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodržování povolené rychlosti je nebezpečné, tvrdí studie

Jan Mička
Diskuze (168)
Napadlo by vás někdy, že může být jízda maximální povolenou rychlostí nebezpečná? Vědci zjistili, že tomu tak doopravdy může být.

Maximální povolenou rychlost na silnicích určuje zákon, přes to nejede vlak. Sami ale jistě z vlastní zkušenosti víte, že nejenom na našich cestách často dochází k extrémům – někteří řidiči jezdí výrazně nad limitem, troubí a oslňují silnými xenonovými světlomety, jiní se zase na osmdesátce loudají šedesátkou, kvůli plné čáře je nemůžete ani předjet, a když se proti tomu ohradíte, ještě si vyslechnete hromadu nadávek. Oba zmíněné případy jsou přinejmenším k vzteku, je to ale potřeba si uvědomit, že silniční zákon určuje maximální povolenou rychlost, nikoliv minimální, a za zdržování provozu (ať už nevědomky, nebo úmyslně) se u nás téměř netrestá.

Jenže je tady ještě jeden problém. Spousta řidičů nechce být brzdou provozu, ale ani nechce přijít o peníze ve prospěch policie, respektive státu, za překročení limitu. S pohledem soustavně zaseknutým na rychloměru a myšlenkou „hlavně nepřekročit!“ se ale takoví řidiči mohou stát nebezpečnějšími než ti, kteří si na devadesátce nastaví tempomat na stovku a v pohodě korzují levým pruhem. Vezmeme-li to do důsledku, je striktní dodržování povolené rychlosti nebezpečné.

Nechápejte to špatně – nebezpečná není ona předepsaná rychlost, ale sledování tachometru místo silnice. V experimentu se na to zaměřili výzkumníci z University of Western Australia, kteří na vzorku 84 lidí zkoušeli reakce v závislosti na „psychické“ zátěži. Takzvaným nulovým bodem byla rychlosti 50 km/h, přičemž první tým ji nesměl překročit o 1 km/h, druhý o 6 km/h a třetí o 11 km/h. Po rozsvícení červeného světýlka, které znamenalo nebezpečí, museli pokusní řidiči co nejrychleji zmáčknout reakční tlačítko, a jak myslíte, že to dopadlo?

Skupina s nejmenší možnou odchylkou vůči maximální povolené rychlosti dopadla nejhůře. Někteří řidiči prý ani nepostřehli, že se červené světýlko rozsvítilo, protože se jejich pozornost ubírala k tachometru. A víte, co je na tom nejhorší? Že úprava rychlostních limitů vlastně vůbec nepomůže. Je jedno, zda se na daném úseku bude moci jezdit například šedesátkou, nebo o 10 km/h více. Vždycky se najdou řidiči, kteří budou více sledovat tachometr než okolní provoz. Policisté obvykle mírné překročení limitu tolerují, spoléhat se na to ale samozřejmě nedá. Řešením je nastavitelný omezovač rychlost, ten ale u řady vozů stále není součástí standardní výbavy.

Jan Mička
Diskuze (168)
16. 12. 2016 00:36
Re: Blik, cvak...
Dám radu ZDARMA, není třeba se nudit za volantem,ve vlaku či autobusu se dá nudit lépe.
16. 12. 2016 00:23
Re: To je
Kašlat budeš do té první nehody,pokud ji přežiješ možná kašlat přestaneš.
16. 12. 2016 00:09
Re: Omezovač rychlosti?
A takovíto " odborníci " sedí za volanty a káží moudrosti.
15. 12. 2016 23:42
Re: Napadlo
A není to třeba tím, že drtivá většina nezná dopravní značky a nesleduje je.
15. 12. 2016 23:35
Re: Napadlo
Souhlas. A výskyt blbů je v Česku,i v této diskuzi vysoce nadprůměrný.