Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Volkswagen oznamují partnerství. Co společně chystají?

Stanislav Kolman
Diskuze (12)
Na automobilovém trhu se rýsuje další strategické partnerství, tentokrát mezi Modrým oválem a německým koncernem Volkswagen.

Automobilky dnes nesdílí nápady a technologie jen v rámci vlastního koncernu, často se spojí i značky, od kterých byste to jen tak nečekali. Vznik nové strategické aliance nyní oznamují Ford a Volkswagen. Obě strany teď zkoumají projekty, na kterých by mohly vzájemně spolupracovat, nedílnou součástí strategie bude jistě i kooperace na užitkových vozech.

„Ford se zavázal zlepšovat podnikovou kondici a využívat adaptabilní obchodní modely, mezi které patří i spolupráce s partnery. Chceme tak zlepšit naši efektivitu,“ vysvětlil záměr Jim Farley, předseda globálních trhů Fordu.

Podle všeho tak nepůjde o úzké partnerství po vzoru aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, spolupráce Američanů a Němců se má zprvu týkat jen výzkumu a vývoje. Rošády ve vlastnických podílech se minimálně v blízké budoucnost neplánují.

„Trhy a poptávka zákazníků se mění neuvěřitelně rychle. Abychom se přizpůsobili náročnému prostředí, je nezbytné zapracovat na pružnosti prostřednictvím aliancí. To je základní prvek naší strategie skupiny Volkswagen 2025,“ uvedl Thomas Sedran, strategický šéf VW Group.

Zatímco zpočátku se hovoří hlavně o kooperaci v oblasti užitkových vozidel, automobilky by si postupem času mohly vypomoci i jinak. Spekuluje se třeba o lepším přístupu na klíčové trhy. Zatímco Volkswagen je klíčovým hráčem v Evropě a Asii, Ford i nadále patří mezi nejpopulárnější automobilové společnosti ve Spojených státech.

A pokud se spolupráce vyvede, může se prohloubit i do vývoje vyspělých technologií. Zatímco Volkswagen nyní pilně pracuje na přípravě elektrické rodiny I.D. (jež odstartuje roku 2020 hatchbackem velikosti Golfu), Ford se zavázal, že do roku 2021 uvede do výroby první plně autonomní vůz.

Stanislav Kolman
Diskuze (12)
21. 6. 2018 18:32
Re: DODÁVKY
Hmm takže vlastně Ford spolupracoval s PSA na všech autech jelikož spolupracovali na HDI/TDCI motorech. OMG to je logika.
Avatar - mariov8
21. 6. 2018 09:10
Re: Nic nového pod sluncem...
Spíše to vypadá, že chtěj si navzájem pomoct posilnit pozici tam, kde jim to tak nejde. Ford ztrácí pozici v Evropě a VW je slabý mimo Evropu. Uvidíme...
Avatar - mariov8
21. 6. 2018 09:08
Re: DODÁVKY
Tak pan WinDiesel to nenapsal dost jasně a spolupráce Ford - PSA v užitkových vozech se týkala hlavně věcí, které nejsou tak vidět. Ale je to fakt! Pouze FIAT tam nefiguroval, ten si montoval do Ducata agregát IVECO F1A. Ford ale dodával neuvěřitelně dlouhou dobu do dodávek Peugeot Boxer a Citroen Jumper svůj "skvělý" agregát Puma. Na oplátku pro osobáky odebíral povedený DW12 od PSA.
21. 6. 2018 05:03
Re: DODÁVKY
Pláca z hladu. O Fordu neví nic.
20. 6. 2018 20:34
Re: DODÁVKY
Ktoré dodávky Ford robil s PSA?