Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Formule 1: Sebastian Vettel je trojnásobným mistrem světa

Aleš Dragoun
Diskuze (84)
Němec Sebastian Vettel se stal v Sao Paulu mistrem světa F1 potřetí za sebou. Fernando Alonso však bojoval až do konce.

Kdo by byl řekl, že dvojnásobný španělský mistr světa bude stačit dvojnásobnému německému, případně oběma pilotům McLarenu? Počátek sezóny ale vypadal zcela jinak. V sedmi prvních závodech jsme se dočkali sedmičky různých vítězů. Prvním mužem, který vyhrál dvakrát, byl právě Alonso na podceňovaném Ferrari. Navíc se tak stalo ve Valencii (VC Evropy), což nezapomněli španělští fanoušci náležitě ocenit. Italský tým rozhodně nebyl favoritem šampionátu, přesto se mu díky Alonsově mistrovství a promyšlené strategii slavil úspěchy. Vývoj sezóny ovlivnila i kvalita pneumatik Pirelli, ač italští gumaři tvrdili, co chtěli. Alonso ztratil vítězství v Silverstone, kdy ho krátce před finišem předjel Mark Webber (Red Bull).

F1 2012 – Celkové pořadí jezdců
1.Sebastian Vettel281
2.Fernando Alonso278
3.Kimi Räikkönen207
4.Lewis Hamilton190
5.Jenson Button188
6.Mark Webber179
7.Felipe Massa122
8.Romain Grosjean96
9.Nico Rosberg93
10.Sergio Perez66
11.Nico Hülkenberg63
12.Kamui Kobayashi60
13.Michael Schumacher49
14.Paul di Resta46
15.Pastor Maldonado45
16.Bruno Senna31
17.Jean-Eric Vergne16
18.Daniel Ricciardo10

Španěl sice vyhrál v Německu, ale to bylo jeho poslední pomyslné zlato. Po trojici vavřínů McLarenu následovala spanilá jízda Sebastiana Vettela, který vyhrál čtyřikrát za sebou od GP Singapuru po Indii. Stáhl Alonsův náskok v žebříčku a předstihl jej, rozhodně to ale neměl jednoduché. Dvacátá Grand Prix byla závodem velkých zvratů, který hodně zdramatizoval déšť. Chvíli pršelo více, chvíli méně , na konci byla na okruhu Interlagos téměř tma.

Nejdramatičtější scéna se odehrála ale již v úvodním kole ve třetí zatáčce po startu, kdy se ve skrumáži srazili Bruno Senna se Sebastianem Vettelem! Němec ale neházel flintu do žita a velmi rychle se dostal z konce pole zpět na bodované příčky. Mazácky jel Felipe Massa (Ferrari), který bránil defenzivně vpředu jedoucího týmového kolegu. Špičkový výkon podal i Nico Hülkenberg (Force India), který dokonce školil oba piloty McLarenu a vedl závod. Udělal vlastně jen dvě chyby. Po první jej předjel Lewis Hamilton, druhá Nicova se ale stala Britovi osudnou. V úvodu 55. kola se po Hülkenbergově uklouznutí oba vozy srazily a Hamilton musel odstoupit. Vítězství tak vlastně spadlo do klína Buttonovi, ale to rozhodně neznamená, že by si jej Jenson nezasloužil.

GP Brazílie 2012 – Celkové výsledky (Top 10)
1.Jenson ButtonMcLaren-Mercedes1:45:22,656 h
2.Fernando AlonsoFerrari+2,7 s
3.Felipe MassaFerrari+3,6 s
4.Mark WebberRed Bull-Renault+4,9 s
5.Nico HülkenbergForce India-Mercedes+5,7 s
6.Sebastian VettelRed Bull-Renault+9,4 s
7.Michael SchumacherMercedes+11,9 s
8.Jean-Eric VergneToro Rosso-Ferrari+28,6 s
9.Kamui KobayashiSauber-Ferrari+31,2 s
10.Kimi RäikkönenLotus-Renault+1 kolo

Do finiše divoké GP Brazílie zasáhl značnou měrou i druhý pilot stáje Force India Paul di Resta, který v nájezdu do předposledního kola v nájezdu na cílovou rovinku havaroval. Na trať vyjel safety car a bylo vlastně dobojováno. Fernando Alonso sice protnul cílovou čáru na druhém místě, ale Sebastian Vettel skončil šestý. A to mu k titulu stačilo. Stupně vítězů doplnil Felipe Massa, Hülkenberg dorazil do cíle nakonec pátý za Markem Webberem.

Bodová bitva Vettela a Alonsa tak dopadla lépe ve prospěch prvního jmenovaného, na konto si jich připsal 281, jeho soupeř 278. Třetí příčku v šampionátu udržel finský navrátilec Kimi Räikkönen (Lotus). Pohár konstruktérů získal Red Bull (460 bodů), Ferrari i přes problémy Felipeho Massy, který se v první polovině sezóny pohyboval až ve druhé desítce, skončilo stříbrné (400 b.) a třetí místo nakonec patří McLarenu (378). První pětku doplnily ještě stáje Lotus a Mercedes. Bodovalo tradičně devět týmů, Caterham, Marussia a HRT si nepřipsaly nic.

Hispania Racing Team se navíc na startu příštího ročníku s největší pravděpodobností neobjeví. Kariéru končí i sedminásobný šampion Michael Schumacher, podruhé a naposledy.

F1 2012 – Celkové pořadí týmů
1.Red Bull-Renault460
2.Ferrari400
3.McLaren-Mercedes378
4.Lotus-Renault303
5.Mercedes142
6.Sauber-Ferrari126
7.Force India-Mercedes109
8.Williams-Renault76
9.Toro Rosso-Ferrari26

Aleš Dragoun
Diskuze (84)
Avatar - Ham.
28. 11. 2012 18:49
Re: Nejlepší jezdec
Ber to tak, že kde je Alonso tam musí být jasnou jedničkou a druhý jezdec musí dělat poskoka. A tým tomu musí podřídit všechno včetně týmové režie. Alonso je dobrý jezdec, ale je namyšlený jak bandaska s mlékem. Stačí vzpomenout na sezónu 2007 u McL. Dostal čočku od Hamiltona a bleskem odešel s milionem keců. A během sezóny se neštítil takových čuňačinek jako blokovat Hamiltona v boxech aby nemohl vyjet na trať v závěru kvalifikace etc.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
27. 11. 2012 10:07
Re: Nejlepší jezdec
Ale vem si co Alonso s Ferrari za poslední tři sezony dokázal. 2010 přišel o titul jen díky neschopnosti týmu, loni se srdnatě držel, ale proti neskutečnému RB to nešlo a letos opět po famózních výkonech mu titul utekl o tři body. Není to VELKÝ Fernando, ale Fernando král. Chybí tam jen to auto lépe vyladit hned zpočátku. Příští rok je poslední šance, od 2014 z toho bude kdoví co.
A ten pád výkonnosti Ferrari má víc důvodů, nejen Alonsa. Na konstruktéry může zapomenout, protože Massa prostě nejede a taky vedení... Jsem velký odpůrce Domenicalliho, za tu dobu udělal tolik špatných rozhodnutí, že to se omluvit nedá. A jsou to maličkosti. Třeba letos Kanada, kdy Alonso dojel na plátně. Tam ty tři body taky ztratil. Jak u RB vše funguje naprosto sladěně a dokonale, tak u Ferrari vyčnívá pouze prvek prvního jezdce a neomezená pokladna, tým a opravdová forma auta pokulhává. Bohužel.
27. 11. 2012 07:24
Re: Re...
Pokud mě má děravá paměť neklame, navigoval ho Kai Lindström, bývalý miftára jakéhosi Tommiho Mäkinena :-) P.S. Mapa je super :o)))
27. 11. 2012 07:21
Re: 2012
Mně styl Kubíčka při komentování silničních motorek nevadí, naopak. Pohybuje se v prostředí závodů (byť v jiné kategorii), ví a zná. Václav Svoboda, který se s ním střídá, sice ví, který pilot je nejlepší v přeboru Zakopaných Pérdelovic ve třídě kozích dechů, ale na trati mu toho dost uniká, občas si plete jezdce a komolí jména. Zpět k F1: o Richtrovi si myslím svoje už více než dekádu, ještě z dob, kdy se živil psaním pro nejmenovaný formulový server. Ale na druhou stranu, není v tom sám. Stačí si pustit Sport 5, pokud jej máte dostupný. Tam pánové (lhostejno na tom kdo) perlí jeden za druhým. Výjimkám čest. P.S. Kdo si dnes pamatuje, že Pavel Turek se dostal k McLarenu jako slepý k houslím, tedy přesněji řečeno jako manažer Reemstmy díky cigaretovému sponzoringu její značky West?.
27. 11. 2012 00:17
Re: Nejlepší jezdec
jojo máš samozřejmě pravdu, Ferrari bylo slabý. Akorát nechápu čím to je, protože auto pro Alonsa začali stavět už v poslední sezóně Kimiho a stejně jim s tím VELKÝ Fernando nevyhrál. Což je průšvih, protože on kam přišel, tam všechno zrychlil - Rencky, McLareny, prostě všechno, Ferrari ne. Prachama to taky není, těch do toho Španělsko rve dost, teda ta španělská superbanka (kdyby jsi snad čet v novinách, že španělský banky jsou v čoudu, tak to není pravda, to píšou "haters") >:D

Takže ať to vemu kolem a kolem, prostě jsem rád, že talošům letos zase nevyšlo, akorát důvody už nějak docházej :-!