Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM koupí 50% podíl ve VM Motori

Ondřej Láník
Diskuze (0)
General Motors rozšíří dieselový potenciál nákupem 50% podílu v italské firmě VM Motori S.p.A., která se specializuje na vývoj vznětových motorů a je předním dodavatelem řady automobilových výrobců. GM nakoupí podíly od současného vlastníka Penske Corp.

Obchod, jehož detaily nebyly zveřejněny, má být dokončen ve třetím čtvrtletí letošního roku. Penske si ponechá 50% podíl ve VM Motori S.p.A. a druhou polovinu akcií bude vlastnit General Motors.

VM Motori je dodavatelem turbodieselů pro evropské modely Chrysler Group, ale podílí se i na dodávkách pro mnoho dalších výrobců.

GM spolupracovalo s VM Motori na vývoji nového šestiválcového turbodieselu 2,9 V6 (184 kW), který měl být na evropské trhy uveden v roce 2009 v Cadillaku CTS. Nákupem americký koncern sleduje posílení pozice na rozvíjejících se trzích, kde se značný podíl obchodu odehrává v segmentu lehkých užitkových vozů, které jsou vybaveny turbodiesely.

Pro velké trucky a SUV se vyvíjí vidlicový osmiválec 4,5 l (231 kW).

Další informace o nových turbodieselech v modelech značek Cadillac a Saturn jsme zveřejnili v článku Dieselové motory pro Cadillac a Saturn v roce 2010.

Ondřej Láník
Diskuze (0)