Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors: nový diesel 4,5 l Duramax V8 (231 kW) pro Hummer H2

Kamil Kýr
Diskuze (9)
General Motors oznámil brzké představení nového dieselového osmiválce Duramax o objemu 4,5 l, který je určený pro koncernové vozy Hummer H2, Chevy Silverado a GMC Sierra. Nový agregát by se měl začít montovat do dvou let.

Vysoký výkon i točivý moment a v neposlední řadě i úspornost a šetrnost vůči životnímu prostředí má do velkých SUV a pickupů koncernu General Motors vnést nový diesel V8 Duramax o objemu 4,5 l. Motor bude disponovat výkonem asi 231 kW (310 k) a obrovským točivým momentem 705 Nm.

Vůči stávajícím konvenčním motorům se podařilo zlepšit účinnost spalování o 25 %, redukovat emise CO2 o 13 % a NOx o nejméně 90 %. Motor bude splňovat veškeré nynější emisní normy po celé USA a taktéž emisní normy pro rok 2010. Nový osmiválcový Duramax je zároveň prvním motorem GM, který je vybaven speciálním filtrem pro redukci NOx a splňuje tak požadavky normy Tier 2 Bin 5 a LEV 2.

Agregát s hlinikovými hlavami válců a integrovaným sacím potrubím, čtyřmi ventily na válec, variabilně nastavitelnými lopatkami turbodmychadla a systémem vstřikování common-rail se podařilo zkonstruovat tak, aby nepřesahoval velikost svého benzinového bratříčka. Díky tomu bude možné dieselový Duramax použít v podstatě ve všech vozidlech, kde se v této době montuje koncernový benzinový osmiválec. Prozatím se počítá s využitím u klasických amerických pick-upů a SUV jakými jsou Chevrolet Silverado, GMC Sierra či Hummer H2.

Diesel se bude vyrábět v továrně v Tonawandě poblíž Buffala a ve výše uvedených vozech by měl být k dispozici na přelomu roku 2009 a 2010.

Kamil Kýr
Diskuze (9)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
19. 6. 2007 10:28
bravo!
No konečně i do ameriky přišla slova ekologie a snaha o nízkou spotřebu...