Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM v prvním čtvrtletí prodal víc aut než Volkswagen

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Obě automobilky chtějí snížit náskok japonské Toyoty, která je z hlediska prodeje nyní jedničkou na trhu, napsala dnes agentura AP.

Největší americká automobilka General Motors Co předstihla německý Volkswagen (VW) v prodeji aut za první tři měsíce roku. GM prodala na celém světě 2,36 milionu osobních a nákladních vozů, což je o 3,6 procenta víc než ve stejném období loni.

K silnějšímu čtvrtletnímu prodeji GM přispěly především trhy v USA a v Číně, které vyrovnávají ochabující poptávku v Evropě. Prodej aut na "starém kontinentu" klesá kvůli dopadům dluhové krize a recesi, s níž se potýká mnoho tamních zemí. V Severní Americe GM zaznamenal zvýšení tržeb o 8,2 procenta. V Evropě prodej klesl o 6,4 procenta, oproti minulému roku se však propad prodeje zpomalil.

Skupina VW, do níž patří i česká Škoda Auto, v prvním čtvrtletí zvýšil prodej o pět procent na 2,27 milionu vozů. Společnost ale upozornila, že trhy mimo Severní Ameriku a Čínu, především v Evropě, "jsou stále složitější".

GM byl více než sedm desítek let největším prodejcem aut na světě. V roce 2008 ho předstihla Toyota, GM ale v roce 2011 tento titul na rok získal zpět, když japonského výrobce zasáhlo zemětřesení a vlna cunami v Japonsku. Toyota se ale pak vzpamatovala a za uplynulý rok prodala 9,7 milionu vozů, víc než GM (9,29 milionu) i VW (9,1 milionu), napsala agentura AP. Hospodářské výsledky za první čtvrtletí má zveřejnit příští týden.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
18. 4. 2013 15:00
GM boduje
:yes: :yes: :yes: jen tak dál
18. 4. 2013 10:11
Re: ???
:yes:
Avatar - WinNatural
17. 4. 2013 19:08
???
Co je na tom zvláštního, že GM v prvním čtvrtletí prodal víc aut než Volkswagen? Divné by bylo, kdyby tomu bylo opačně! :no: