Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky – sobotní kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhý den kvalifikací na zítřejší GP České republiky přinesl v nejnižší a nejvyšší třídě vylepšení rekordního kvalifikačního času, přičemž ve třídě MotoGP byla překonána magická hranice 2:00 minuty na jedno kolo!

Druhý den kvalifikací na zítřejší GP České republiky přinesl v nejnižší a nejvyšší třídě vylepšení rekordního kvalifikačního času, přičemž ve třídě MotoGP byla překonána magická hranice 2:00 minuty na jedno kolo. Navíc se to povedlo hned třem jezdcům.

Ve 125 pole position poprvé v kariéře vyjel Alex de Angelis (Aprilia), který zajel čas 2:08.746 a zlepšil loňský čas Toni Eliase o 0.3 sekundy. Ještě i další dva v pořadí se dostali na lepší čas a jsou to Simone Sanna (Aprilia) a třetí Daniel Pedrosa (Honda). Sanna ztrácí na de Angelise 0.246 sekundy. První řadu uzavírá Manuel Poggiali (Gilera). Celou druhou řadu obsadili jezdci na Apriliích v pořadí Steve Jenkner, Lucio Cecchinello, Pablo Nieto a Arnaud Vincent. Japonci Masao Azuma (Honda) a Youchi Ui (Derbi) zase zajeli svůj letošní nevýrazný standard. Azuma odstartuje až 19. a Ui ze 13. místa. Mladíček Thomas Luthi (Honda), který nahradil Kubu Smrže v týmu Elit, si sice zlepšil svůj čas, ale stáčí to jen na 18. startovní pozici. Včerejší 10. místo se mu nepodařilo udržet.

Naší jezdci na divoké karty si sice dokázali vylepšit své sobotní časy, ale výrazný posun vpřed se nekonal, neboť se zlepšili všichni. Lukáš Pešek (Honda) odstartuje jako 25., když na nejrychlejšího ztrácí 2.495 sekundy. Zbylí dva Igor Kaláb (Honda) a Matěj Smrž (Aprilia) si prohodili pořadí. Smrž je 34. a Kaláb je poslední 36.

Fonsi Nieto (Aprilia) si v dvěstěpadesátkách také dnes udržel pozici nejrychlejšího jezdce na jedno kolo a odstartuje letos po šesté z pole position. Svým časem 2:03.037 se zlepšil o tři desetiny proti pátku, ale přesto zaostal za loňským časem Tetsuy Harady o necelou desetinu sekundy. Na druhé místo se posunul Marco Melandri (Aprilia), ovšem s půlsekundovou ztrátou na Nieta. Na třetí místo klesnul Sebastian Porto (Yamaha), který se jako jeden z mála nedokázal dnes zlepšit. První řadu doplňuje Roberto Locatelli (Aprilia), který se dokázal výborně vyrovnat s těžkým pádem v ranním volném tréninku. Druhou řadu vede Franco Battaini (Aprilia) před Robertem Rolfem (Honda) a Toni Eliasem (Aprilia). Z osmého místa odstartuje týmový kolega Jardy Huleše Naoki Matsudo (Yamaha), který dokonce dlouhý čas držel čas v první řadě.

Jarda Huleš se postupně seznamuje se svou Yamahou a dokázal se zlepšit o 1.5 sekundy proti sobotnímu času. Odstartuje tak ze 24. místa. Uvidíme, jestli se mu podaří zase jeden z jeho excelentních startů, a posune se v závodě blíže bodovaným pozicím.

Nejvyšší třída MotoGP přinesla vynikající boj stejné trojice jezdců jako včera. Daijiro Kato (Honda RC211V) byl dnes opět největší hvězdou dne, když většinu času kvalifikace držel nejlepší čase. Kato ukazuje, že tento, zprvu nepříliš pochopitelný tah s jeho nasazením na RCV, přišel v pravý okamžik. Jeho výkony na NSR sice poslední dobou za mnoho nestály, ale na novém čtyřtaktu září jako hvězda a uvidíme v zítřejším závodě, jako si povede. Nejlepší čas dne však nezajel Kato, ale Max Biaggi (Yamaha YZR-M1). Biaggi opět potvrdil, že trať v Brně patří mezi jeho nejoblíbenější a dohnal svou rudou Yamahu na fantastický čas 1:59.646 a vylepšil včerejší rekord Valentina Rossiho (Honda RC211V) o půl sekundy!! Zatímco včera Biaggi zkoušel nový podvozek, dnes se vrátil ke staršímu provedení s novou kapotáží, která mu umožnila docílit maximální rychlost 293.6 km/h! Kato tak při svém prvním vystoupení na RCV odstartuje ze druhé pozice. Rossi sice dokázal zlepšit svůj včerejší čas a také se dostal pod 2:00, ale na vedoucí dvojici nestačil a závěr kvalifikace již nejezdil. Posledním kolem se do první řady protlačil Garry McCoy (Yamaha YZR500) a odsunul do druhé řady výborně jedoucího Lorise Capirossiho (Honda NSR500). McCoy naznačuje, že se již dostal do své výborné formy z roku 2000 a tak se těšme na jeho divokou jízdu v závodě. Vedle pátého Capirossiho se postaví na start Carlos Checa (Yamaha YZR-M1), který dnes celý den testoval nový podvozek a pojede s ním i v zítřejším závodě. Vynikající vyrovnanost jezdců týmu Red Bull Yamaha završil sedmým časem McCoyův kolega John Hopkins (Yamaha YZR500). Druhou řadu doplní Tohru Ukawa (Honda RC211V), který se dostal poněkud do Katova stínu.

Druhá kvalifikace se vůbec nevydařila týmu Suzuki. Ten nasadil nový podvozek na svou GSV-R, ale Sete Gibernau ani Kenny Roberts se s ním nedokázali sžít a jejich časy jsou hodně za očekáváním a nedokázali se zlepšit. Gibernau odstartuje jako 9. a Roberts až 15. Dalším jezdec, který měl nevydařenou kvalifikaci byl Alex Barros (Honda NSR500). Ten měl v ranním tréninku havárii a v kvalifikaci se nedokázal dostat do potřebné pohody a odstartuje z 10. pozice.

___

Vše o motorkách - www.moto.cz

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)