Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai má kvůli silnější měně a slevám ve čtvrtletí nižší zisk

redakce AUTO.CZ

Čistý zisk automobilky Hyundai Motor ve druhém čtvrtletí klesl proti stejnému období loni o skoro sedm procent na 2,24 bilionu wonů (44,6 miliardy Kč). Jde o největší pokles za posledních pět kvartálů. Společnost dosáhla solidního prodeje vozidel v Číně a na domácím trhu, zastínilo jej však prudké zhodnocení domácí měny a slevy, na které firma láká zákazníky v USA.

Hyundai Motor je spolu se svou dceřinou společností Kia Motors pátým největším výrobcem aut na světě. Analytici předpokládali, že čistý zisk firmy za tři měsíce do konce června dosáhne 2,33 bilionu wonů.

Pokles čistého zisku je největší od začátku loňského roku. Na automobilku tehdy dolehly rozsáhlé svolávací akce ve Spojených státech a spory se zaměstnanci ohledně podmínek práce v domácím prostředí. Čistý zisk jí tak v loňském prvním čtvrtletí klesl o 16 procent.

Hodnota wonu vůči americkému dolaru ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 12,9 procenta. To při převodu zpět na domácí měnu podkopává zahraniční zisky jihokorejských firem.

redakce AUTO.CZ