Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept AUTOnomy od GM: svoboda pro designéry

Jan Cacek
Diskuze (12)
Koncepce palivových článků v kombinaci s elektronickými systémy návrhářům umožňuje zapomenout na návyky z konvenčních aut.

AUTOnomy je prvním autem, od základu navrženým výhradně s vidinou pohonu s palivovými články. Navíc je vybaveno technologií x-by-wire, která ovládá řízení, brzdy a další systémy elektronicky, namísto tradiční mechanické vazby, což designérům přináší značnou volnost při návrhu auta.

Myšlenka vodíkových palivových článků není nová, ale konstruktéři se dosud snažili zabudovávat nádrže na vodík a elektromotory do architektury konvenčního auta se spalovacím motorem, takže trpěl prostor pro cestující i zavazadla. Koncept AUTOnomy je však navržen na šasi, GM nazývaném „skateboard“, které lze v milionových sériích vyrábět v malých a efektivních továrnách po celém světě a dosáhnout tzv. úspor z rozsahu, tedy snížení jednotkových nákladů, což je nezbytným předpokladem výraznějšího rozšíření vodíkového pohonu.

Platforma „skateboardů“ je velmi flexibilní, existuje v krátkém, středním a dlouhém provedení. Konstruktéři se navíc nemusejí zabývat návrhem brzdových systémů ani řízení, protože všechno ovládá elektronika. Doslova revoluce se odehrála v interiéru. Namísto tradičního sloupku řízení přichází na scénu systém X-drive, který řidiči umožňuje sedět vlevo, uprostřed i vpravo. Pedály pak nahrazuje ruční ovládání..

Podle viceprezidenta GM pro výzkum, vývoj a plánování Larryho Burnse skrývá AUTOnomy potenciál k výrobě obrovské škály dostupných aut na dvou nebo třech šasi s pohonem všech kol, přičemž z výfuku bude vycházet jen pára.

Jan Cacek
Diskuze (12)
Avatar - ManInBlack
26. 10. 2006 22:30
Re: tak tomu říkám rychlost
Jop, svatá to pravda. Tenhle podvozek jsem už vážně někde viděl před několika lety. Teda teď už vím, že to bylo před třemi :-) a už tehdy sem si řikal, že je to nějaká volovina (slušně řečeno. Skutečně použitý výraz je v rozporu s pravidly diskuzí na tomto serveru)