Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konec osoby blízké se přiblížil, sněmovna Senát přehlasovala

Ondřej Láník
Diskuze (199)
Výmluva na osobu blízkou vás nově bude stát až 10.000,-Kč, stav bodového konta se vám ale nezmění.

Anabáze odstraňování osoby blízké z českého právního prostředí se zřejmě chýlí ke konci. Odpovědnost provozovatele silničního vozidla, jak ji obsahuje novela silničního zákona, sice v červenci Senátem neprošla, jenže dolní komora parlamentu Senát dnes přehlasovala.

Podle schválené verze novely má provozovatel vozidla zajistit, aby řidič vozidla dodržoval předpisy. Pokud by tak neučinil, mohl by být provozovatel obviněn ze spáchání deliktu s hrozbou pokuty až 10.000,-Kč, ovšem bez bodového trestu. Odpovědnost provozovatele nebude vymáhána v případě, že mu bylo vozidlo odcizeno nebo probíhá jeho převod.

Nová úprava se bude týkat zejména přestupků zjištěných automatickými záznamovými zařízeními a porušování zákazů stání a zastavení. V platnost novela vstoupí, pokud ji podepíše prezident.

Diskuse o předloženém návrhu vedená v červenci 2011 v Senátu se týkala především toho, že není možné požadovat odpovědnost za chování třetích osob po provozovateli a že nelze nikomu upírat právo nevypovídat proti sobě nebo osobě blízké.

Zazněly i názory, že státní orgány by měly usilovat o postih konkrétního pachatele přestupku v terénu a ne pouze vyhodnocovat záznamy radarů a kamer v kancelářích. Podle senátora Víchy (ČSSD) by úpravu využíval každý, protože by stačilo zaplatit pokutu a nebyly by uděleny trestné body.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) obhajoval tehdy novelu tím, že postih provozovatele by byl vždy nižší než postih skutečného pochatele přestupku. Dnes ministr dopravy odpovědnost provozovatele hájil mj. tím, že asi dvě třetiny přestupků, na něž se nové ustanovení vztahuje, zůstává v současnosti nepotrestány.

Ondřej Láník
Diskuze (199)
Avatar - Ada je zase tady
9. 9. 2011 01:27
Re: Tak je to správně
:yes:

Věřím, že podle stejného vzoru bude stíhán provozovatel výtahu, ve kterém došlo k násilí ze strany neidentifikované osoby.
Avatar - www.skodaoctavia.cz
8. 9. 2011 17:52
Tak je to správně
Ovečky se musí sříhat. >:-[]
8. 9. 2011 11:48
Re: k cemu zakon?
To je právě ten problém. Ty nebezpečné přestupky jsou obtížněji prokazatelné a dle mne by spoustu práce odvedlo pár neoznačených vozů se záznamovou technikou. Pokud by se ale policie (dle mne správně) soustředila na tyto přestupky na úkor počtu absolutně prokázaných přestupků a objemu vybraných financí, tak bude policie médii "sežrána za živa", protože zde není silná politická podpora policie (opět ze strachu o vlastní image v médiích). Takže je jednodušší zvýšit procento prokázaných přestupků (ve skutečnosti neprokázanách), které je prezentováno tím, za kolik přestupků byl udělen peněžitý trest. Nikoliv bodový, který má dle mne mnohem větší vliv na bezpečnost.
8. 9. 2011 11:38
Re: k cemu zakon?
Čím to je, že tu většina diskutujících schvaluje, že policajti jenom rozesílají obsílky za překročení maximálky na rovině (v zatáčkách se zpravidla neměří)?
Přitom myškování, nedání přednosti v jízdě, nepouštění chodců na přechodech a další věci, často "bodované", jsou dle mého také nesmírně nebezpečné věci, které policie vůbec neřeší. Asi by jich mělo být víc na silnicích a míň v úřadovnách. A hlavně aby pokutovali opravdu vážná porušení bezpečnosti.
8. 9. 2011 11:18
Re: řekli si o to
V Plzni je potkáte vždycky dole v Doudlevcích u Bradů a pak ještě vybírají u hlavního nádraží.