Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MfD: Část automobilek platí pozdě svým dodavatelům

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Dodavatelé nemají na výplaty, i když si nemohou stěžovat na nedostatek zakázek. Podle nich se automobilky pokusily i o 120denní splatnost faktur. Zkušenosti s touto praxí mají čtyři velcí výrobci autodílů v Česku, zjistila dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

"Je to paradoxní situace. Máme sice dostatek zakázek a musíme mít i mimořádně směny, ale neměli jsme na výplaty," řekl deníku manažer jednoho z dodavatelů na severu Čech. Kvůli vztahům s automobilkami nechtěl podobně jako další firmy uvést jméno firmy i zákazníka.

Podle dodavatelů se problém s placením netýká všech automobilek. Žádné potíže nepociťují hlavně ti, kteří dodávají pro Škodu Auto, Volkswagen či Ford. Problémy nezaznamenaly také firmy, které obchodují s japonskými značkami.

"Hlavně u francouzských či italských výrobců nejsou výjimkou pokusy o 120denní splatnost. Zkoušejí to však i jiné automobilky. Už jsme museli vyhrožovat dokonce zastavením výroby, dokud nezaplatí," řekl deníku jeden z velkých českých výrobců. Běžná splatnost faktur v automobilovém průmyslu se přitom pohybuje okolo 60 dní.

Podle Petra Smutného z PricewaterhouseCoopers mají potíže hlavně střední a menší dodavatelé. "Mohou čelit z důvodu slabší vyjednávací pozice zhoršené platební morálce odběratelů," uvedl Smutný. Jan Linhart z KPMG míní, že problémy s placením za odebrané díly souvisí s vývojem trhu s auty za poslední rok. Některým automobilkám poklesly prodeje, navíc dál kvůli konkurenčnímu tlaku klesají marže.

Automobilky byly první, které před dvěma lety poznaly příchod krize. Po loňské injekci v podobě šrotovného teď poznávají v Evropě čím dál slabší poptávku po nových vozech, napsala dnešní MfD.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
19. 9. 2010 20:00
Re: Peníze
Tak že to je taktika je jasné. Ale když se tak automobilky chovají ke svým velkým dodavatelům, jak se asi potom budou stavět vůči obyčejnému zákazníkovi, až nastane nějaký problém...
18. 9. 2010 23:17
Re: Peníze
Toto je taktika i v jinem odvetvi prumysly nic noveho.
18. 9. 2010 16:22
Peníze
Aspoň jde krásně vidět, jak na tom s financema jednotlivé automobilky jsou...