Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Kodiaq aneb Tohle vás zajímalo nejvíce. Co umí a co ještě ne?

Ondřej Šámal
Diskuze (3)

Z prvních kilometrů zpoza volantu máme z druhé generace SUV Kodiaq velmi příjemné pocity. Mladoboleslavským inženýrům se totiž objektivně podařilo vytvořit opravdu konkurenceschopné auto.

V diskuzi k první jízdě s novou Škodou Kodiaq se objevilo několik velmi zajímavých dotazů. Některé z nich se překrývají s technicky podobnou čtvrtou generací modelu Superb, který jsme měli možnost vyzkoušet o měsíc dříve.

Integrovaná funkce ChatGPT

Rozšířenou a umělou inteligenci v podobě systému ChatGPT dostanou vybrané škodovky až v polovině letošního roku. U předsériových exemplářů tenhle doplněk ještě nebyl k dispozici. Velmi pozitivně alespoň hodnotím nová multimédia, jejichž reakce je výrazně rychlejší než u nových škodovek z posledních let. Výrazně se také zapracovalo na ergonomii.

Vedle tolikrát zmíněné multifunkční a částečně konfigurovatelné trojice kulatých ovladačů Smart Dials potěší též logičtější struktura rozvržení piktogramů na hlavní obrazovce středového displeje o úhlopříčce 13 palců.

Převodovka DSG

Kvůli vyšší karoserii a většímu odporu namáhání hnacího řetězce jsou všechny verze nového kodiaqu vybaveny sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG s označením DQ381. Jedinou výjimkou je premiérová plug-in hybridní varianta 1.5 TSI se systémovým výkonem a akumulátorem s využitelnou kapacitou 19,7 kWh s šestirychlostní dvouspojkou.

Head-up displej a Matrix LED světlomety

Promítání vybraných jízdních údajů na čelní okno je k dispozici zatím pouze pro vrcholné provedení Exclusive Selection (v tomhle případně ve standardu), pro nižší linii Selection není head-up displej dostupný ani za příplatek.

Maticová (matrix) přední světla jsou pro zmíněnou verzi Exclusive Selection opět v základu, pro variantu Selection jsou na rozdíl od head-up displeje dostupné na přání. V rámci LED paketu za ně spolu s Top LED spojenými zadními světly s animovanými ukazateli směru zaplatíte 40.000 Kč.

Dojezdová rezerva

Náhradní kolo v podobě dojezdové rezervy je dostupné i ve vyšší verzi Exclusive Selection, která má ve standardu vrcholný audiosystém Canton se 14 reproduktory a subwooferem. K dispozici je také v případě sedmimístného interiéru. Jedná se o volitelnou výbavu, za kterou zaplatíte rozumných 4900 korun.

Srovnání nových generací modelů Superb a Kodiaq

Na prezentaci ve Španělsku bohužel nebyly dostupné žádné exempláře čtvrté generace Škody Superb, přímé srovnání si tudíž odpustím. Sám s tímhle vozem zatím nemám žádné zkušenosti. Dovoluji si však nabídnout drobné srovnání se sesterským Volkswagenem Tiguan, jehož test jsme přinesli začátkem dubna.

Video se připravuje ...

Zkoušené německé SUV na 20“ ráfcích na rozbitých českých silnicích v nižších rychlostech úplně nedokázala odfiltrovat bouchání od kol, kdežto na hladším povrchu v okolí Barcelony a na discích s průměrem 19 palců působila Škoda Kodiaq harmoničtějším dojmem, ačkoliv podmínky se samozřejmě lišily. Přesto mi odpružení mladoboleslavského SUV přišlo komfortnější.

Ochrana dveří

V rámci paketu Family (u linie Selection za 12 tisíc, u vyššího Exclusive Selection ve standardu) máte k dispozici vedle rolet zadních oken, zadních bočních airbagů a držáku na tablet také výsuvnou ochranu dveří, která se při otevření vysune a pokryje jejich hranu. Najdeme ji na obou párech dveří, tedy i vzadu.

Ondřej Šámal
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - radolaco
27. 4. 2024 15:25
jedine Sport line
To lakovanie celeho spodku auta vo farbe karoserie + cierny ten (cudny) zadny stlpik robi z toho hned ine auto :yes:
https://i.ibb.co/F4rFXK9/kodiaq.jpg
26. 4. 2024 22:03
Kodiaq
Velice ošklivá maska chladiče