Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mladí řidiči uvidí záběry z nehod svých vrstevníků

David Bureš
Diskuze (13)
Začínajícím řidičům v Pardubickém kraji budou prezentovány fotografie z tragických dopravních nehod.

Dopravní policie v Pardubickém kraji chystá preventivní projekt s pracovním názvem Jezděte s rozumem, který je zaměřen především na mladé řidiče ve věku 15 až 19 let. Podobné kampaně, během kterých byly názorně ukazovány záběry z tragických nehod, proběhly už v minulosti.

Policie zjistila, že stávající besedy, během kterých se posluchači dozvědí o následcích nehod jen pomocí mluveného slova, nejsou tak poutavé, a tak v nové kampani dá přednost jiné metodě. Pozornost posluchačů mají nově upoutat autentické záběry z nehod, při kterých v Pardubickém kraji zemřeli mladí řidiči. Fotografie pocházejí z roku 2010. „Na snímcích nejsou nejdrastičtější záběry z místa, které vyšetřovatelé viděli. Dbáme na etiku a důstojnost. Oběti nehod mají samozřejmě řádně rozrastrovaný obličej, aby nemohlo dojít k identifikaci osoby,“ říká o záběrech krajská policejní mluvčí Eva Maturová.

Přednášky povedou samotní policisté, kteří vyšetřují dopravní nehody. Jeden z nich podle Maturové osobně vyšetřoval některé dopravní nehody, ze kterých pocházejí snímky použité v chystané prezentaci. Krajští hasiči do kampaně začleněni nejsou.

Besedy budou probíhat především na školách, kde je získání řidičských průkazů začleněno do výuky. Policisté mají hovořit hlavně o příčinách a následcích dopravních nehod. Kampaň bude probíhat i přesto, že loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1980.

Podobné preventivní kampaně se záběry z tragických nehod proběhly už v minulosti, jak u nás, tak ve světě. Obdobné prezentace proběhly například v okolí Jablonce nad Nisou, kampaň s názvem Poslední jízda apelovala na motocyklisty. Záběry z nehod (byť natočených) byly použity i ve známé kampani ministerstva dopravy Nemyslíš, zaplatíš!

Řidičům v Moskvě je určena aplikace Death Revealer (Odhalitel smrti) pro jejich chytré telefony. Pomocí této aplikace si řidiči mohou najít jimi zadanou ulici a následně zjistit, kolik se zde v minulosti stalo dopravních nehod. Pokud byly zdokumentované, mohou zde řidiči nalézt snímky jejich následků.

V Číně policie z města Che-ce varovala řidiče před nebezpečím nehody na křižovatkách záběry z dopravních kamer. Na nich byly i detailní záběry motocyklistů narážejících do jedoucích automobilů, popřípadě snímky těžce zraněných a usmrcených osob.

Netradičním preventivním videem bylo to s názvem Embrace Life (Objetí života), které na serveru YouTube zhlédlo během deseti měsíců více než 11,8 milionů diváků. Snímek netradiční formou upozorňoval na důležitost zapnutých bezpečnostních pásů. Podle svých autorů vzbudilo video mezi diváky velký ohlas, organizace z mnoha částí světa údajně žádaly o možnost jeho vysílání.

David Bureš
Diskuze (13)
18. 1. 2012 14:44
Re: já to beru
To už bude hodně staré, já sám to znám jen z vyprávění. Pochybuju že o tom někde něco najdeš.
Avatar - Hotwire
18. 1. 2012 12:14
ilustracna foto
zda sa mi alebo ten zachranny voz nalavo je Cayenne? :*)
Avatar - DawQa
18. 1. 2012 07:42
Re: já to beru
O tom bych si rád něco přečetl. Nemáte nějaký odkaz na článek ?
a je pravda ze tyhle akce maji neco do sebe, ale kdo je * ten zůstana *, přinejmenšim do doby než se spálí ...
18. 1. 2012 05:05
Pomohou ty záběry něčemu?
Mě skoro přijde, že ty drastické záběry z nehod akorát ještě více vyděsí řidiče, kteří se už tak bojí na silnice, a suverénních nebojsů se to stejně nějak vážně nedotkne:)
Avatar - Mikesus
18. 1. 2012 02:17
Re: Je to na rodičích ne na nějaké reklamě
A to je ta druhá nebezpečná sorta řidičů. Jedni jsou co se nebojí ( lépe řečeno nemají respekt k autu ) a druzí, co se neustále bojí. Oboje je na silnici stejně nebezčné