Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mobius Two je super levný off-road pro Afriku

David Bureš
Diskuze (10)
Off-road z dílny keňské firmy je vybaven opravdu jen tím nejnutnějším, má však pohon všech kol.

Keňská společnost Mobius postavila prototyp Two, který je přímo určen pro africké zákazníky. Automobil sází na jednoduchost, funkčnost odolnost a nízkou cenu. Vůz má stát méně než 6.000 amerických dolarů, tedy v přepočtu zhruba 120 tisíc korun.

Two má poháněná všechna čtyři kola a uveze až osm pasažérů. Zadní sedadla je možné vyjmout, díky čemuž se z vozu stane pickup. Do auta je možné naložit až 500 kilogramů nákladu.

Vůz má být ideální pro rozbité africké cesty, světlá výška Two činí 35 centimetrů, nechybí ochranné zakrytí podvozku. Firma založená Britem Joelem Jacksonem o autě tvrdí, že zvládne absolvovat dlouhé trasy.

Základem offroadu je trubkový prostorový rám z oceli, nárazníky jsou vyrobeny z hliníkové voštinové struktury. Mobius neuvádí hmotnost vozu, tvrdí však, že je velice lehký.

Mnohé díly pocházejí od světových dodavatelů. Při navrhování auta byly vybírány především levné a osvědčené díly. Náklady na opravu vozu snižuje i snadný přístup do vozidla a dobře dostupné součástky.

Firma sídlící v keňském městě Mombasa neoznámila, jaký motor pracuje pod kapotou auta, pouze oznámila, že se jedná o úspornou jednotku. Předchozí prototyp One používal benzinový agregát z dílny Toyoty.

Design auta je ryze funkční, tvary připomínají staré off-roady. Boční okna autu chybí. Chybějící výbava pomáhá snížit cenu auta na minimum, klimatizace nebo elektricky ovládaná zrcátka tu nejsou.

Mobius Two navazuje na předchozí prototyp One. Během testování automobil zatím najel zhruba 2.500 kilometrů.

David Bureš
Diskuze (10)
11. 7. 2012 11:13
pekná kára ...
celkom slušné. Ešte tak dorobiť zavretú karosériu, nejaké to kúrenie a klímu a aj by som to zobral. Jednoduché auto, kde sa nemá moc čo pokaziť, hranaté tvary mám rád ... fajn.
Avatar - PeterLuk
9. 7. 2012 17:47
Re: Ešte...
No, niak som ju prehliadol... ;-\
9. 7. 2012 13:42
Re: x
tak privari dalsich par trubek v mistech, kde se to zacne ohybat. No problemo. Stejno to je spis zaklad auta, ber to tak, ze najezdili celych 2500 km v ramci testu >:D .
To vypada, jakoby to jeden den kreslili, dva dny svarovali a montovali , 14 dni testovali a pak rovnou zahajili seriovou vyrobu >:D
9. 7. 2012 13:40
Supr kara ...
Co mi ta prezentace pripomina... hmmm.... uz vim.
Co je Mobius pro Afriku , tim je Citigo a Rapid pro Cesko >:D
Africani se prave dohaduji, co je lepsi, jestli cizacka Dacia z Maroka anebo jejich "vlastni " Mobius vyrabeny Anglicanem.
Par hnusnych zpatecniku si dovoli mozna rypnout, ze japonske Toyoty zaslapou oboji dvoji do prachu zeme, ale kdo by bral takove odpadliky vazne >:D
9. 7. 2012 00:14
Re: x
:-) on treba tezkej kulomet taky neco vazi. Proste to meli dimenzovat alespon na tri ctvte tuny, kdyz to bude muset vozit pul vesnice.