Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklem roku je BMW R 1200 GS

Tomáš Votruba
Diskuze (5)
Přes 40 000 lidí hlasovalo v anketě Motocykl roku 2005. Veřejnost a odborná porota vybírala z 36 přihlášených motocyklů, které soutěžily celkem v 6 kategoriích. Zde je přehled vítězů.

Přes 40 000 lidí hlasovalo v anketě Motocykl roku 2005. Veřejnost a odborná porota vybírala z 36 přihlášených motocyklů, které soutěžily celkem v 6 kategoriích. Zde je přehled vítězů.

Svaz dovozců automobilů, resp. jeho sekce Moto vyhlásila anketu Motocykl roku 2005, výsledky byly také odvysílány v neděli večer televizí Prima na speciálním motorkářském galavečeru. Ankety se zúčastnilo celkem 41 651 osob, které hlasovaly přes internet nebo kupóny v odborných časopisech. Do soutěže bylo ze strany výrobců přihlášeno 36 motocyklů, které soutěžily celkem v 6 kategoriích. Motocykly hodnotila jak veřejnost, tak odborná 24členná porota – jejich hlasy se sčítaly.

Nyní se podívejme na vítěze v jednotlivých kategoriích:

BMW R 1200 GS (endura včetně cestovních + absolutní vítěz Motocykl roku 2005)

Jedna z největších loňských novinek, která rozšířila již mnoholetou tradici velkých cestovních endur z Mnichova určených do terénu i na silnici. Oproti svému předchůdci má sníženou hmotnost a zvýšený výkon motoru a řadu dalších vylepšení.

Honda GL 1800 Gold Wing (cestovní silniční motocykly)

Cestovní motorka s šestiválcovým motorem. Gold Wing je luxusním korábem, důkazem je možnost objednat i CD měnič. Samozřejmostí je tu zpátečka, odkládací prostory mají objem 147 l. Pro modelový rok 2005 se Gold Wing přikrášlil emblémem s číslicí 30, který připomíná kulaté výročí modelu.

Yamaha MT-01 (naked bikes)

Když se tento dvouválec poprvé objevil na výstavě v Tokiu jako koncept, vyvolal nadšení. Nyní, po několika letech, přichází jako sériová motorka, kterou jsme mohli naživo vidět na světové výstavě INTERMOT. Zkuste si představit, že 240 kg vážící motorku pohání mohutný dvouválec o objemu 1670 cm3 s točivým momentem 150 Nm. Takové stroje se nerodí každý den. Přečtěte si o Yamaze MT-01 víc.

BMW K 1200 S (sportovní silniční motocykly)

Model K1200S je sportovní stroj, který bude útočit na japonské rychlíky jako Kawasaki ZX-12R, Suzuki Hayabusa nebo Honda CBR 1100XX Blackbird. Zbraně na to rozhodně má. Jaké jsou základní parametry? Čtyřválec o objemu 1157 cm3 produkuje 123 kW/167 koní při 10 250 otáčkách a 130 Nm točivého momentu při 8 250 otáčkách.Tlumení předního a zadního pérování lze nastavit i během jízdy pouhým stiskem tlačítka. Podrobný článek o BMW K 1200 S.

Piaggio X9 500 Evolution (skútry a mopedy)

Vrcholný model největšího italského výrobce skútrů. Elegantní skútr s motorem o objemu 500 cm3, který splní i vyšší nároky na cestování. X9 Evolution je nabízen ve třech verzích, ta nejlepší disponuje integrálními brzdami s ABS, automatickým stojánkem a komunikační systém PICS zahrnující RDS radio a sadu hands-free pro mobilní telefon.

Harley-Davidson FLSTNI Softail Deluxe (choppery)

Harley, to je stále klasika, a vybírat lze z mnoha verzí. Můžete přitom volit mezi skutečnou klasikou nebo moderním V-Rodem. Softail Deluxe je skutečná klasika se širokými bělobokými pneumatikami, masivní přední vidlicí, nablýskaným velkým reflektorem a nízko položeným luxusním sedlem. Široká zahnutá řídítka a prostorné stupačky jsou nezbytným vybavením tohoto korábu, který je novinkou značky z Milwaukee.

Tomáš Votruba
Diskuze (5)