Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Argentiny 2016: Pole position pro Márqueze, Lowese a Bindera

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Druhým podnikem letošního MS silničních motocyklů je GP Argentiny v Termas de Rio Hondo. Kvalifikace ovládli v jednotlivých třídách Marc Márquez (MotoGP), Sam Lowes (Moto2) a Brad Binder (Moto3).

MotoGP

Vzrušení v nejprestižnější kubatuře přišlo hned ve čtvrtém tréninku, který se konal po kvalifikaci Moto3 a rozhoduje stejně jako tři předchozí o tom, kdo půjde do kterého boje o příčky na roštu. Scottu Reddingovi (Octo Pramac Yakhnich) doslova vybuchla zadní pneumatika jeho ducati tak, že musely být vyvěšeny rudé vlajky. Jeho týmovým kolegou se pro tento závod stal Michele Pirro, který nahradil zraněného Danila Petrucciho. Po restartu, kdy zbývaly čtyři minuty do konce, si ustlal dost nepříjemně Jorge Lorenzo.

Z první kvalifikace postupují do druhé dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější v prvních třech trénincích. Hned na začátku absolvoval lehký pád Jack Miller, ale nebyl pro něj zdaleka první! Jeho honda týmu Marc VDS působila spíš jako nezkrocený kůň než moderní motorka se spoustou elektroniky. Yonny Hernandez odstavil svůj stroj s prasklým řetězem a hodně se vztekal. Nejúspěšnějšími nakonec byli Bradley Smith a Pol Espargaró.

A důležitější druhá část? Padalo se hlavně v první zatáčce, kromě Bradleyho Smithe také Marc Márquez. Přesto byl ze všech nejrychlejší, Valentino Rossi jej nakonec stáhl jen na necelé čtyři desetiny. Ze začátku vedl Španěl dokonce o celou vteřinu! V první řadě je zítra doplní obhájce titulu Lorenzo, druhou okupuje Dani Pedrosa a oba tovární motocykly Ducati s Doviziosem a Iannonem za řídítky. Valentino Rossi mimochodem v MS debutoval před dvaceti lety, 31. března 1996 dojel šestý ve stopětadvacítkách v GP Malajsie na okruhu Shah Alam.

Moto2

Prostřední kubatura Moto2 uzavírala dnešní program. Souboj o čas probíhal v naprostém poklidu bez dramatických situací a pádů. Francouz Johann Zarco, který letos v šestistovkách s jednotnými motory Honda po zisku loňského celkového triumfu pokračuje, se zdá být po nepovedeném Kataru zpátky ve formě. Jenže pole position mu v naprostém finále vyfoukl bývalý šampion supersportů Sam Lowes! Vpředu je doplní Jonas Folger. Za nimi se postaví Nakagami, Morbidelli a Lüthi, poslední dva si to rozdávali o triumf v Losailu, ale Ital byl penalizován za ulitý start. Za zmínku stojí osmé místo loňského lídra Moto3 Dannyho Kenta, hned za ním skončil uzdravený Lorenzo Baldassarri. Motocyklové jezdci nejsou z bavlnky... Na zítřejší závod mimochodem nebyly uděleny žádné divoké karty ani v jedné z trojice tříd.

Moto3

Kvalifikaci nejslabší kubatury Moto3 vedl dlouhou dobu Brad Binder, ale tam se rozhoduje vždycky až v posledních vteřinách. Padal hlavně Gabriel Rodrigo, který si nebezpečně ustlal už loni v Brně a odvezla ho tenkrát sanitka. Nováček Canet se také těsně před koncem potkal s asfaltem, navíc v chumlu, ale naštěstí bez následků. Na zemi se octl i náš Karel Hanika, ten se zapletl do kolize dalších tří jezdců. Brad Binder nakonec pole position uhájil, navíc poprvé v životě před Romanem Fenatim a Jorgem Navarrem.

Druhou řadu načínal překvapivě Pawi z Malajsie před mladým Bulegou, který jel tak dobře v Kataru, doplnil je Joan Mir, všichni se dvěma dosavadními starty na kontě. Italové Bastianini a Antonelli, katarský vítěz, se kterým se rozhodně musí pro závod počítat, skončili sedmý a osmý. Jakub Kornfeil zajel patnáctý čas, o 986 tisícin horší než jihoafrický vítěz. Devětadvacátý Hanika ztratil na nejrychlejšího přes 2,6 s. Pokud vydrží celou sezónu, bude mít letos k bodům hodně daleko. Jeho týmovým kolegou u Platinum Bay Real Estate je mimochodem bratr Brada Bindera Darryn. Jenže mahindry na nejrychlejší nemají...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)