Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 nejpodivnějších názvů aut: Modely, co se měly jmenovat jinak

David Bureš
Diskuze (37)
Někdy se nepovede design auta, jindy zase jeho název. Jaká označení aut patří mezi ta nejpodivnější?

Názvy modelů patří k automobilům od nepaměti tak jako samotné značky aut. Sami výrobci tvrdí, že označení modelů má sledovat duch dané značky, popřípadě evokovat charakter vozu.

Některé automobilky si dodnes ponechávají číselné označení svých modelů (např. Peugeot), jiné používají alfanumerické kódy (Audi, Hyundai u evropských modelů s výjimkami jako Santa Fe), jiné zase dávají přednost slovnímu označení svých modelů.

Právě u té poslední skupiny automobilek však někdy dojde k pochybení a zvolený název se prostě nepovede. Přinášíme přehled takových názvů, které se tolik nezdařily.

10. Lamborghini Murciélago LP670-4 SV China Limited Edition

Název této limitované edice italského supersportu je krkolomný kvůli své délce – název Lamborghini Murciélago LP670-4 Super Veloce China Limited Edition má včetně mezer 65 znaků. A to se zkratka LP dá ještě rozepsat jako longitudinale posteriore… Murciélago byl mimochodem býk, který při zápase v roce 1879 přežil 245 ran mečem, ve španělštině je to však rovněž označení pro netopýra. LP je italskou zkratkou pro uložení motoru – podélně vzadu, číslo 670 odkazuje na výkon motoru v koních a čtyřka poukazuje na pohon všech kol. Zbytek je pak název dané edice.

9. Daihatsu Naked

Japonská vozidla typu kei car, většinou výhradně určená pro domácí japonský trh, mívají zvláštní jména a toto Daihatsu je jedním z takových. Název tohoto automobilu s krabicoidní karoserií totiž v anglickém jazyce znamená nahý, popřípadě i bezbranný. V anglicky hovořících státech by tak majitel „naháče“ jistě získal ne zrovna lichotivé přezdívky. Nebo že by bylo toto Daihatsu původně speciálně určené pro nudisty?

8. Opel Adam

Opel není první automobilkou, která jeden ze svých modelů pojmenovala po svém zakladateli. Rozdíly se tu ale najdou, zatímco jméno Enzo k italskému supersportu nějakým způsobem sedí, použití jména Adam u malého vozu už trochu skřípe. Sám Opel o názvu tvrdí, že neodkazuje na jednu specifickou osobu. Podle automobilky je toto označení krátké, není moc sladké, zní robustně a technicky, navíc má být snadno zapamatovatelné. Není to však jen osamocený názor tvůrců auta?

7. Isuzu MU

MU je jedním z mnoha podivných názvů modelů japonské automobilky Isuzu. Mezi ty další patří například modely Wizard (anglicky „čaroděj“), Amigo (španělsky přítel) či Rodeo Sport. Toto označení je nejen podivné kvůli tomu, že se skládá jen ze dvou písmen, ale především kvůli tomu, jaká slova tato písmena zkracují. MU je totiž zkratkou pro „mysterious utility,“ tedy záhadná užitečnost. Velkou záhadou u tohoto třídveřového SUV (proto slovo utility) je to, jak na tento název jeho tvůrci přišli.

6. Honda That`s

Jeremy Clarkson, slavný moderátor pořadu Top Gear, kdysi prohlásil, že Kia Cee’d je jediný vůz na světě, který má ve svém názvu apostrof. Tento britský automobilový novinář ale pravdu neměl, apostrof v názvu měla také Honda That’s, hranatý kei car určený pro domácí japonský trh. V čem je název tak podivný? That’s je anglické slovní spojení znamenající „to je.“ Čím však auto má být, už Honda neodpověděla.

5. Porsche Macan

Chystané malé SUV z dílny Porsche se bude jmenovat Macan. Automobilka tento název použila z indonéštiny, kde macan znamená tygr. Bernhard Maier, šéf prodejů a marketingu v Porsche, k tomuto tématu řekl, že použité názvy aut musí ladit se značkou, mají mít dobrý zvuk v mnoha jazycích a dialektech a mají vyvolávat pozitivní asociace. Tvůrci jména však nepřišli na to, že v češtině toto slovo moc kladné není. Vzhled auta ještě odhalen nebyl, máme ale takový pocit, že jeho karoserie prostě bude „macatá.“

4. Mazda Laputa

Na první pohled se nezdá název tohoto japonského vozu, třetího kei caru v tomto žebříčku, nějak podivný. Možná může evokovat české slovo putyka, což by vozu na českém trhu mohlo přinést nelichotivé přezdívky. Problémem je ale to, co la puta znamená ve španělštině. Znalci tohoto jazyka jistě vědí, že la puta je španělský vulgární výraz pro prostitutku. Zejména Španělky by s takovým autem jistě nerady jezdily.

3. Pagani Huayra

Název italského supersportu na první pohled nevypadá nijak podivně, dokonce k němu tak nějak pasuje. Kombinace tří samohlásek za sebou však udělá své poté, co jméno vozu chceme vyslovit. Huajrá? Uajra? Hurá? Horacia Paganiho zřejmě nebavilo tolikrát odpovídat na otázku, jak to slovo přečíst. V automobilkou zveřejněném, takřka čtvrthodinovém videodokumentu je tak název několikrát zopakován. Podle dokumentu se tedy toto slovo čte „waj-rá.“ Slovo Huayra pochází z jazyka jihoamerických indiánů Quechua a znamená „vítr.“ Inspirací pro nové Pagani, která se odráží v jeho jméně, byla pověst o bohu větrů, žijícím v Kordillerách.

2. Proton Jebat

Pokud by chtěl malajský Proton někdy na českém trhu prodávat dva roky starý koncept Jebat, musel by jistojistě tento klon Mitsubishi Lancer Evolution přejmenovat. Se svým názvem by totiž Jebat byl u nás pravděpodobně neprodejný, a pokud by se prodával, vůz i jeho majitel by si zřejmě našel spoustu nelichotivých přezdívek. V malajštině mimochodem slovo „jebat“ znamená pižmo. Ani s ohledem na tento fakt se nedá tvrdit, že by Proton pro tento koncept zvolil vhodný název.

1. Kia pro_cee’d

Podtržítko, apostrof a ještě k tomu název oficiálně psaný malým písmem, třídveřový hatchback jihokorejské značky opravdu dostal nadmíru podivný název. Ten je stejně komplikovaný jako jeho význam. „Pro“ má odkazovat na to, že automobilka hledí do budoucnosti, „ce“ má být zkratkou pro Community of Europe (evropské společenství) a zkratkou má být i „ed“ značící European Design (evropský design). V případě tohoto názvu by se dalo říci, že méně je někdy více. Kia si z něj ale nic nedělá, letos má být představena druhá generace tohoto auta, složité označení zůstane beze změn.

Mimo pořadí: Hammerhead Eagle i-Thrust

Samozřejmě, elektromobil z dílny trojice moderátorů britského Top Gearu se musí brát s nadsázkou. Na druhou stranu je pravdou, že název vozu je tak podivný jako jeho vzhled. Hammerhead je název jedné ze zatáček testovací tratě Top Gearu, navíc je to anglický výraz pro kladivouna. Eagle je anglický výraz pro orla, písmeno „i“ má odkazovat na to, jak je vůz ekologický, a konečně Thrust je anglický výraz pro tah (motoru).

David Bureš
Diskuze (37)
3. 7. 2012 13:51
Re: AUDI
Fuj, to jsem se lek, že jsi se opravdu polil kávou....ještě štěstí, že se ti aspoň tohle vyhnulo. Ono už by toho opravdu bylo až moc. Tak buď příště opatrnější, nepobíhej jako splašenej a vzkaž tatínkovi, ať na tebe dává víc pozor... :-)

Co to je premičre? I když na rozdíl od tebe z francouzštiny neznám pomalu ani slovo, to premičre mi zní nějak cize a ten háček - to snad franština nemá, nebo ano?
3. 7. 2012 13:44
Re: Muciélago
Třeba topper1982?
Avatar - Stejsn
3. 7. 2012 11:04
Re: Redaktor sa aj zamyslel..?
Je fakt, že od doby, co se hnujdaj čte hjondé, tak jde všecko do kopru ;-)
Avatar - Stejsn
3. 7. 2012 11:01
Re: Zajímavá je spíš dnešní nelogičnost
No, on první předválečný Rapid taky nebyl sporťák. Mě spíš mrzelo, když znovu použili název felicia pro obyčejný hatchback.
3. 7. 2012 07:01
AUDI
Na veletrhu v Parizi jsem se malem polil kavou kdyz zaznelo:
Mesdames et Messieurs ...premičre mondiale... nouvelle....étron...
Ti, kteri ovladaji francouzstinu jiste pochopi jakou neuveritelnou botu Audi udelalo, kdyz tuto radu predstavilo prave v Parizi.