Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový český elektrobus SOR pro Hradec Králové

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
SOR Libchavy pracuje na dodávce dvaceti elektrobusů NS12 electric nové generace pro Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s.

Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. byla založena v roce 1991 se záměrem zabývat se vývojem, výrobou, prodejem a servisem malých autobusů. V současnosti má ve své nabídce autobusy pro městskou, meziměstskou i dálkovou dopravu s celkovou délkou od 8,5 až po 18,75 m.

Postupně zamířily do výroby i autobusy SOR s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), elektrobusy a trolejbusy. Experimentálně byly postaveny i dva autobusy s hybridním pohonem.

Právě elektrobus se pak stal prvním zástupcem nové generace autobusů značky SOR, pod jejichž designem je podepsán doc. Ing. arch. Patrik Kotas. První prototyp modelu s označením NS electric měl premiéru na veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru v roce 2016 a v loňském roce jej následoval další vůz.

V současnosti se pracuje na dodávkách prvních elektrobusů pro Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s., který si objednal dvacet vozidel typu NS electric. Tyto elektrobusy jsou vybaveny celovozovou klimatizací, Wi-Fi, USB zásuvkami a pětipólovým pantografem pro dobíjení baterií.

Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. uvádí svůj nejnovější elektrobus jako moderní celonízkopodlažní vozidlo, které je určeno pro bezemisní přepravu osob v městském provozu. Možnost variabilního uspořádání sedadel v interiéru vozidla a různá kombinace počtu vstupních dveří mají umožnit široké využití ve všech městských aglomeracích.

SOR NS electric s celkovou délkou 12.000 mm, šířkou 2550 mm, výškou 3150 mm má rozvor náprav 5900 mm. K pohonu elektrobusu s celkovou hmotností 18.800 kg slouží kapalinou chlazený elektromotor o výkonu 160 kW, jemuž potřebnou energii poskytují baterie akumulátory s kapacitou 225 kWh. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat kolem 200 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
5. 6. 2018 09:20
Titulek se opět velmi povedl.
Nové české elektrobus SOR pro Hradec Králové.

Já být Tatar a chtělo psát nápis na AUTO:CZ. Jazyka čeka perfekt. :-O
5. 6. 2018 09:18
Hanácke
Auto.cz teď má mutaci pro Hanáke? Nové české elektrobus SOR pro Hradec Králové >:D