Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obama: Automobilový průmysl USA se opět stane světovou jedničkou

redakce AUTO.CZ
Diskuze (136)
Americké automobilky ještě mají potíže, ale toto odvětví ekonomiky USA se zase stane světovou jedničkou. Řekl to dnes americký prezident Barack Obama.

Americké automobilky ještě mají potíže, ale toto odvětví ekonomiky USA se zase stane světovou jedničkou. Řekl to dnes americký prezident Barack Obama při návštěvě automobilky Ford Motor. Obama tak uzavřel cestu po třech největších výrobcích aut ve Spojených státech.

Obama ocenil, že všichni z trojice General Motors, Chrysler a Ford mají opět ziskový provoz. Připomněl také, že v době, kdy přebíral úřad prezidenta, bylo odvětví před kolapsem. Podle něj udělalo znatelný obrat k lepšímu také díky státní podpoře z peněz daňových poplatníků.

Ford se v kritické době bez státní pomoci obešel, na rozdíl od General Motors a Chrysleru. Obama ale dodal, že Ford z pomoci těžil nepřímo také, protože vládní intervence pomohla předejít ztrátám pracovních míst a podpořila důvěru ve firemní značky napříč sektorem včetně řetězce dodavatelů.

Obama představil nové úvěrové záruky pro Ford, které mají zvýšit vývoz aut z USA. Bílý dům si dal za cíl tento export zdvojnásobit. Záruky pro Ford za 3,1 miliardy dolarů schválila americká Export-Import Bank a mají podpořit export vozů od Fordu do Mexika a Kanady.

Záruka tak pokryje přes 200.000 vozidel Fordu na export, což by v jeho loňské produkci představovalo 15 procent. Lidé z banky připomněli, že to podpoří vysoce placená místa Američanů.

Obama dnes mluvil před stovkami lidí z montážního závodu automobilky. Ford se v tomto závodě chystá vytvořit 1200 nových míst otevřením druhé výrobní směny. Předpokládá se, že závod začne ještě letos vyrábět novou verzi Fordu Explorer.

Podnik vybavil závod novým zařízením díky půjčce 400 milionů dolarů od amerického ministerstva energetiky na podporu výroby ekologicky čistších modelů. Nový Explorer je ekologičtější a úspornější verzí vozu, který byl pro automobilku výrazným zdrojem příjmů před dekádou.

Ford předpokládá, že letošní rok uzavře se solidním ziskem. Na svoji obnovu si ale na konci roku 2006 půjčil přes 23 miliard dolarů a je tedy zatížen dluhy více než GM a Chrysler po bankrotové reorganizaci.

Obama navštívil GM a Chrysler minulý pátek. Oba podniky prošly minulý rok restrukturalizací, kterou Obamova administrativa řídila a financovala. Obě firmy toho využily ke snížení pracovních nákladů a zeštíhlily prodejní síť. Podpora ekonomiky a snižování vysoké nezaměstnanosti jsou pro Obamovu demokratickou stranu nezbytné, aby si v listopadových volbách udržela majoritu v Kongresu, napsaly agentury AP a Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (136)
Avatar - Barrichello
9. 8. 2010 12:19
Re: nej
No dyt já to vím, co byste si tu beze mě počali. Kdybych vám neporadil co máte dělat. >:D >:-[]
Avatar - T613
9. 8. 2010 12:04
Re: nej
no na tebe jsem čekal, abys mi to poradil >:D
Avatar - Barrichello
9. 8. 2010 11:52
Re: nej
Já už se dobrých půlhodiny bavím o situaci v čr a koli těch aut jezdí i tady, Mlho.

Na Kubě si to opraví místní mechanici za použití vyrobených díllů v dilně na koleně, popř. použijí ND z něčeho jinýho. Kde nic není, umí si Kubánec poradit, neboj.
Sežen si dokument "Ameriky na Kubě" - tam je to vše vysvětleno jak to tam chodí.
Avatar - T613
9. 8. 2010 11:38
Re: nej
bavím se o Kubě a ne o EU.. šmáárja ty v tom máš bordel.
Avatar - Barrichello
9. 8. 2010 11:14
Re: nej
Ony USA uvalily emgargo na evropu? Že vo tom nic nevím, kdybys chtěl karbec na Bel Air nebo blatník na DeVille 1959, stačí říct :-)

kromě bižuterie, gumových těsnění atd. jde na tyhle káry dovlit z usa skoro všechno a na co nejsou díly nové, dá se ještě sehnat po vrkáčích a lidech v usa..