Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obvio: microcar Made in Brazil

Ondřej Láník
Diskuze (21)
Brazilský výrobce Obvio! Automoveiculos S.P.E. Ltda. sídlící v Rio de Janeiru připravuje jihoamerický mikroautomobil formátu Smart ForTwo a netají se plány na vývoz do USA a Evropy.

V současné době jsou na světě první prototypy prvního modelu 828/2, který má karosérii postavenou na bezpečnostním monokoku z kompozitního materiálu. Povrchové i interiérové díly z plastu dodává rakouská společnost Senoplast Austria/MMS Plastics. Třísedelový automobil měří na délku 2650 mm, do šířky 1650 mm a do výšky 1500 mm, rozvor činí 1750 mm, pohotovostní hmotnost je dle údajů brazilského výrobce pouze 600 kg.

Podvozek tohoto městského vysokovýkonného automobilu vychází v případě obou náprav z konstrukce McPherson, kotoučové brzdy jsou na všech kolech. Posilovač řízení není vzhledem k hmotnosti vozu podle výrobce třeba. Kola z lehkých slitin jsou obuta do pneumatik o rozměru 205/55 R15, vzadu 225/55 R16.

Motor uložený před zadní nápravou je, tak jako mnoho dalších komponent, odebírán od renomovaných dodavatelů. Čtyřválec Tritec byl vyvinut ve spolupráci BMW a DaimlerChrysler a je vyráběn v nové továrně v brazilském státě Parana. Různé verze tohoto motoru používá například Mini, Chrysler Neon nebo Chrysler PT Cruiser. Obvio má v základním provedení výkon 85 kW při 6000 ot./min, točivý moment vrcholí hodnotou 149 Nm při 4500 ot./min, motor samotný (104 kg) tvoří šestinu pohotovostní hmotnosti auta. Počítá se také s uplatněním přeplňovaných verzí tohoto motoru, takže výkon může vzrůst až k hodnotám 125-184 kW.

Obvio má před zadní nápravou také převodovku ZF CVT s plynule měnitelným převodem, která umožňuje vedle plně automatického provozu, také poloautomatický režim s předdefinovanými převodovými stupni.

První dodávky jsou ohlášeny na třetí čtvrtletí roku 2006, přičemž jsou oslovováni zejména zájemci ze severní Ameriky. Mikroautomobil odpovídá všem bezpečnostním i emisním předpisům platným v USA, Evropě i Asii a má se prodávat za 14000 USD.

Ondřej Láník
Diskuze (21)