Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Portugalská rallye po 2. etapě: Ogier vs. Neuville

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Obhájci titulu a lídři šampionátu Sebastien Ogier a Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC ´17) vedou po dvou dnech Portugalskou rallye, která je šestým podnikem mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Za nimi však zaostávají o pouhých 16,8 sekundy Thierry Neuville a Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), kteří vyhráli předchozí podniky MS na Korsice a v Argentině.

Zbývajících 43 kilometrů rychlostních zkoušek bude v neděli určitě hodně napínavých. Vyhraje letos podruhé Ogier, nebo završí Neuville vítězný hattrick?

Břeh byl proti šancím

Po páteční etapě jsme psali o tom, jak má estonský pilot Ott Tänak (Ford Fiesta WRC ´17) šanci na první vítězství v 72. podniku mistrovství světa. Situace se však zlomila v polovině soutěže, ovšem v neprospěch vedoucího jezdce.

Při prvním průjezdu nejdelší rychlostní zkouškou rallye (Amarante, 37,55 km) trefil břeh a dvacet kilometrů jel s poškozenou levou zadní částí vozu. „Něco tam prasklo, nevím, co se stalo,“ komentoval Tänak situaci po vlastní chybě. Na zkoušce ztratil 83 sekund a propadl se na páté místo. Do konce etapy si vylepšil pozici o jednu příčku.

Povedlo se mu to na úkor irského pilota Craiga Breena (Citroën C3 WRC), který je v průběžném pořadí nejlepším jezdcem francouzské značky. „V závěru soboty jsem udělal chybu při výběru pneumatik. Zejména zadní vůbec nefungovaly a díky nim jsem se na jedné erzetě roztočil,“ komentoval situaci Breen v cíli poslední etapy dne.

Roli premianta letošního ročníku Portugalské rallye převzal Ogier a udržel ji až do cíle sobotní etapy. V šesti sobotních zkouškách skončil třikrát první a třikrát druhý. „Povedlo se mi víc zabrat a není to špatné. Netlačil jsem úplně, protože na konci zkoušek to bylo rozbité. Možná jsem šetřil pneumatiky až moc. Nebude lehké udržet náskok. V neděli to musíme dokončit,“ komentoval Ogier vyhlídky na závěr soutěže. Pokud by uspěl, vyhrál by v Portugalsku již popáté a posílil by svou pozici lídra šampionátu.

Rozdílné nálady v týmu

Norský pilot Mads Ostberg měl během prvního dne soutěže defekt v průběhu erzety a ztracená šance na dobrý výsledek mu zjevně vzala náladu. Jeho rozpoložení se podepsalo na jeho výkonech také během soboty. „Bojuji s nastavením vozu. Soustředím se na jízdu a cítím, že jsem zajel dobře. Zkoušeli jsme něco jiného s předním diferenciálem, ale nefunguje to. Na konci dne jsme zkusili nové pneumatiky D-Mack a fungovalo to úžasně,“ komentoval Ostberg svou situaci.

Jeho kolega z týmu Jipocar Onebet WRT Martin Prokop jezdil časy v polovině druhé desítky, což vysvětluje skutečnost, že startuje s vozem starším generace WRC. V průběžném pořadí portugalské soutěže si nepolepšil. Zavinil to problém v závěrečné rychlostní zkoušce dne. „Může za to defekt levé přední. Stalo se to v dlouhé zatáčce, možná za to mohl kámen. Naštěstí jsme dojeli do cíle bez zastavení,“ komentoval Prokop situaci v servisní zóně.

Kategorii WRC2 proměnil od začátku soutěže ve vlastní one man show Nor Andreas Mikkelsen, který letos potřetí startuje v barvách továrního týmu Škoda Motorsport. Před závěrečnou částí soutěže má náskok přes tři minuty před týmovým kolegou Pontusem Tidemandem ze Švédska (oba Škoda Fabia R5). Vedoucí Mikkelsen už letos dvakrát s Fabií R5 vyhrál hodnocení WRC2, v Monte Carlu a Korsice.

Průběžné pořadí (po 15 z 19 RZ): 1. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta WRC´17) 3:15:24,6; 2. Neuville, Gilsoul (Bel./Hyuindai i20 Coupe WRC) +16,8; 3. Sordó, Martí (Šp./Hyundai i20 Coupe WRC) +51,3; 4. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta WRC´17) +1:29,6; 5. Breen, Martin (Irl., Brit./Citroën C3 WRC) +1:32,4; 6. Evans, Martin (Brit./Ford Fiesta WRC´17) +3:01,8; 7. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris WRC) +3:29,8; ; 8. Ostberg, Floene (Nor./Ford Fiesta WRC´17) +5:16,6; 9. Latvala, Antilla (Fin./Toyota Yaris WRC) +5:32,7; 10. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Škoda Fabia R5) +3:17,8 (1. v kategorii WRC2); 10. +3:50,0; … 15. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta WRC) +13:21,8.

Další program Portugalská rallye

Neděle – 9.08 RZ16 (11,18 km); 09.30 RZ17 (11,91 km); 10.20 RZ18 (8,66 km); 12.18 RZ19 (11,18 km).

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)