Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč Fiat nekoupí Land Rover a Jaguar?

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Šéf skupiny Fiat Luca di Montezemolo popřel informace o tom, že Ford Motor jednal s italskou automobilkou Fiat SpA o prodeji svých dceřiných automobilek Land Rover a Jaguar. Pokud však jednání probíhala, ztroskotala kvůli obavám o úvěrový rating Fiatu.

Podle zpravodajského serveru Automotive News Europe jednala americká automobilka Ford s italským Fiatem o prodeji automobilek Land Rover a Jaguar. Jednání mezi šéfem Fiatu Sergiem Marchionnem a šéfem evropské divize Fordu Lewisem Boothem, který má ve Fordu na starost také řízení divize prémiových vozů PAG, měla začít už v únoru a údajně skončila teprve minulý měsíc. Tyto neoficiální informace rázně odmítl šéf Fiat Group Luca di Montezemo, podle něhož Fiat o koupi uvedených britských automobilek s Fordem nejednal.

Podle Automotive News Europe jednání mezi oběma stranami ztroskotala kvůli obavám Fiatu o úvěrový rating. Ratingová agentura Standard&Poors totiž na konci května zvýšila úvěrový rating Fiatu (Fiat SpA) ze stupně BB na stupeň BB+ s pozitivním výhledem a Fiat je tak jeden stupeň od získání investičního stupně, který začíná u ratingu BBB. Po dosažení investičního stupně bude moci Fiat získávat úvěry mnohem levněji. Jenže agentura Standard&Poors již oznámila, že si počká na úhrnné hospodářské výsledky Fiatu za tento rok, a až pak rozhodne o případném zvýšení ratingu. Právě akvizice britských automobilek by mohla zvýšení ratingu ohrozit, což prý Fiat nechtěl riskovat.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
19. 6. 2007 17:49
Re: Land Rovera monza ano, Jaggera urcite ne
Me ta vyrobni infrastruktura napadla jako urcita moznost pro rozsireni vyroby AR/Maserati, protoze delnici Jaggeru maji urcite know-how v luxusnim segmentu a v Maranellu/Modene je problem vyrobit kazdy kus navic. Jagger je na tom dobre i v oblasti uziti hliniku na karoseriich. Zacleneni jaggeru jako znacky je do portfolia Fiatu prakticky nemozne - konkurovalo by jak AR, tak Maserati a castecne mozna i Lancii. Jiste, distribuce v Usa je lakadlo. LR by se naopak Faitu naramne hodil. Otazka je, jestli by italove byli schopni (a jestli by mohli) treba prodat Znacku Jaguar nejakemu dalsimu zajemci. Ten by byl budto zrejme z Blizkeho Vychodu, Indie nebo Ciny...
19. 6. 2007 14:27
Land Rovera monza ano, Jaggera urcite ne
V nakupu LR ze strany Fiatu bych jistou logiku videl, u Jaggera uz mnohem mene - vzdyt je to pragticky nejblizsi konkurent Maserati. Mozna by Fiatu slo o vyrobni zavody v GB, ale i to vidim neprvdepodobne. Pro Fiat ma v soucasnosti vetsi vyznam vyuzivani ad hoc spolupraci na konkretnich projektech, nez nakup znacek a automobilek. Osobne si myslim, ze jsou vyhodnejsi prakticky po vsech strankach...