Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč ve Velké Británii rostou prodeje automobilů?

David Bureš
Diskuze (18)
Velká Británie patří mezi minimum velkých trhů v Evropě, kde v současnosti rostou prodeje nových automobilů. Analytici ale upozorňují na to, že situace v Británii není tak růžová, jak se na první pohled zdá.

Hospodářství Velké Británie jen minimálně roste, zdejší nezaměstnanost činí asi 7,9 %, prodeje aut ale na zdejším trhu během prvního čtvrtletí roku vzrostly o výrazných 7,4 %. Jaké jsou důvody tohoto růstu v zemi, která také bojuje s mnoha problémy?

Analytici upozorňují na to, že růst prodejů aut je způsoben právě problémy, kterými se Velká Británie potýká. Mezi důvody patří například rekordně nízká úroková sazba ve výši 0,5 %, kterou Bank of England chtěla podpořit ekonomiku. Lidé tak raději utrácejí, než ukládají peníze. Prodejci vozů pak především díky tomu nabídli zákazníkům výhodné finanční nabídky.

Dostupnějším nabídkám se nevyhnuly ani prémioví výrobci jako BMW nebo Mercedes-Benz. Řadu 3 nebo třídu C mohou zákazníci pořídit už za měsíční splátku ve výši asi 300 liber (9.200 korun). Prodejci tak naznačují, že si prémiová auta začínají kupovat i dělníci, kteří si dříve pořizovali vozy mainstreamových značek.

Důvodem koupě nového automobilu jsou překvapivě i rostoucí ceny paliva. Zákazníci si kvůli tomu raději pořídí nové auto, které je úspornější než to dosavadní. Tímto krokem chtějí v delším časovém horizontu ušetřit za provozní náklady.

Britským prodejům pomáhají také cizinci. Především v Londýně má byt nebo dům spoustu bohatých lidí ze zahraničí, kteří si zde následně koupí i auto, aby měli s čím jezdit. I díky tomu na britském trhu loni luxusní automobilky zaznamenaly růst o více než 5,3 procenta. Bohatší klienti navíc ekonomickou krizí nejsou tolik ovlivněni.

Prodeje nových aut dále ovlivňuje v Evropě netradiční faktor – relativní nedostatek ojetých aut. Ten je způsoben tím, že se ve Spojeném království jezdí vlevo. Britští zákazníci si sice mohou pořídit automobil s levostranným řízením, pojištění takového vozu ale bývá dražší, navíc jízda v něm na opačné straně silnice je pro řidiče mnohem méně příjemná a méně bezpečná.

David Bureš
Diskuze (18)
29. 4. 2013 18:42
Re: Maly dodatok k vyske mesacnej splatky
Akosi redaktor zabudol overit, kolko mesiacov - rokov bude musiet zakaznik cvakat po 300 libier a co vsetko tato splatka pokryva?
Avatar - Bristol
29. 4. 2013 12:10
Re: pravostranné řízení
špatně si mne pochopil: interiéry britských vozů jsou super, ale interiéry s volanty napravo vypadají dle mého divně, u jakéhokoli auta, asi nejhorší bylo(co jsem sám viděl naživo) interiér E46 s natočeným interiérem na špatnou stranu-to vypadalo skutečně ohavně
Avatar - Bristol
29. 4. 2013 12:08
Re: pravostranné řízení
možná kdybych někdy měl tu možnost si to zkusit změním názor-co jsem slyšel od lidí co tam byli a jezdili, prej se to učí dost blbě-hlavně řadit naopak
Avatar - Shr3k
29. 4. 2013 09:54
Šrotovné
- nezapomínejte, že před cca 4 lety proběhla akce šrotovné, kde byla příspěvkem zvýhodněna auta s CO2<100. Tato auta, většinou malé kompakty, jsou nyní měněna za novější modely.
28. 4. 2013 20:54
Re: pravostranné řízení
Přesně. Naštěstí jsem levák >:D