Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Číně: V únoru opět silný růst

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej nových osobních automobilů v Číně se v únoru meziročně zvýšil o 26,5 procenta na 1,21 milionu vozů.

Vyplývá to z dnešních údajů Čínského svazu výrobců automobilů (CAAM). V lednu se prodej propadl téměř o čtvrtinu kvůli oslavám lunárního nového roku. Zaznamenal tak nejprudší pokles za tři roky, nyní se opět o 26,5 procent zvýšil.

Za první dva měsíce letošního roku se prodej snížil o 4,4 procenta. „První dva měsíce nejsou příliš působivé. Nesmíme však ukvapeně dospět k závěru, že poptávka začíná ochabovat, “ uvedl jeden z analytiků poradenské společnosti Ipsos. „Stále je tu velký nevyužitý potenciál v menších městech, kde mnozí lidé teprve čekají na koupi prvního automobilu ve svém životě, “ dodal.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Podle posledních informací chce Peking zavést pravidlo, podle kterého by poslanci Národního lidového kongresu, kterých je 2987, museli jako své služební vozy povinně kupovat čínské automobily. A to za maximálně 21 tisíc eur. Za poslední dva roky prý Čína utratila za služební auta neuvěřitelných 236 miliard Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)