Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej automobilů v Číně v únoru vzrostl o 18 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej osobních automobilů v Číně se v únoru zvýšil meziročně o 18 procent na 1,31 milionu exemplářů. Tempo růstu tak nečekaně silně zrychlilo z lednových sedmi procent.

Čína je největším automobilovým trhem světa. Včetně nákladních aut a autobusů prodej vzrostl o 17,8 procenta na téměř 1,6 milionu. I zde růst výrazně zrychlil z lednových šesti procent, vyplývá z údajů, které zveřejnil Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Ke slabšímu růstu prodeje v lednu přispěly oslavy nového lunárního roku, protože většina autosalonů zůstává o svátcích zavřená. Prodej komerčních vozů na počátku roku také bývá slabý, protože firmy v té době obvykle neinvestují.

V únoru se dařilo hlavně zahraničním značkám, v čele s Toyotou a Fordem. Prodej japonské značky stoupl o 43,1 procenta a té amerického dokonce o 67 procent. Naopak místní automobilky zaznamenaly již šestý měsíc za sebou pokles podílu na trhu.

Za první dva měsíce roku se celkový prodej vozidel v Číně zvýšil o 11 procent. Svaz CAAM očekává, že v letošním roce prodej automobilů stoupne o osm až deset procent.

Za celý loňský rok prodej osobních vozů v Číně vzrostl o 16 procent na 17,9 milionu. Včetně nákladních automobilů a autobusů byl loni prodej vyšší o 14 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)