Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej nových osobních aut v SR za pololetí klesl o 6,6 procenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Prodej nových osobních automobilů na Slovensku v prvním letošním pololetí klesl proti loňsku o 6,62 procenta, úřady zaregistrovaly 32.044 vozů.

Prodej nových osobních automobilů na Slovensku v prvním letošním pololetí klesl proti loňsku o 6,62 procenta, úřady zaregistrovaly 32.044 vozů. Jedničkou na trhu zůstala česká automobilka Škoda Auto, jejíž prodej na Slovensku ale klesl téměř o pětinu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský svaz automobilového průmyslu.

Zájem o koupi nových osobních vozů na Slovensku klesá od loňského podzimu, kdy vláda výrazně zvýšila poplatky za první registraci automobilů vybavených výkonnějším motorem. Tempo poklesu prodeje se letos na jaře ale zmírnilo. Evropský trh s automobily je pod tlakem už delší dobu, odbyt klesá kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku.

Tradičně nejsilnější pozici na slovenském trhu s novými osobními automobily má mladoboleslavská automobilka. V prvním pololetí prodala na Slovensku 6645 vozů této kategorie, což proti loňsku ale představuje pokles o 19,4 procenta. Její tržní podíl v zemi pod Tatrami se tak snížil na 20,7 procenta. S odstupem na druhém místě skončil německý Volkswagen s 2984 prodanými vozy před třetím Hyndaiem.

Pětimilionové Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem osobních automobilů. Prakticky celá produkce ze závodů automobilek Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot-Citroën směřuje na export.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Avatar - PERNO
16. 7. 2013 23:29
Re: Rapid
navyše ja som ich doteraz neako veľa ani nevidel, dokonca by som povedal ze vacsina z nich boli predvadzacky
16. 7. 2013 14:15
Re: Viac info
Tito preziju vsetko. Koniec koncov, vzdy mali tragicke vysledky, ale Szilcar pred nimi este horsie a Slovensko je tak male, ze aj keby nahradili Skodu na prvom mieste, tak statistikou Fordu to ani nepohne, takze ani centrala Kolin to neriesi a tak si tu zijeme v tej nasej socialnej demeokracii.
Avatar - iudex
16. 7. 2013 14:11
Re: Tabuľka by nebola
To som ani ja nepochopil, prečo tieto údaje zamkli, to je ostuda. :no:
Avatar - iudex
16. 7. 2013 14:10
Re: Viac info
Presne to ma tiež zaujalo, v TOP 20 ani Focus, ani Fiesta... Ešte chvíľu takéto predajné "úspechy" a Summit Motors (importér Fordu na SK) vyhlási bankrot. 8-s
16. 7. 2013 08:19
Rapid
no mňa zaujalo, že Rapid je už na treťom mieste...nejako ten model nemusím, je to taký taký mačkopes