Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault bude vyrábět Nissan Micra ve Francii

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Nissan Micra se pro Evropu v současnosti vyrábí v Indii. V blízké budoucnosti se to však změní.

Rodištěm Micry býval britský Sunderland, ale odtud vyjížděla naposledy třetí generace K12. Pro starý kontinent se nástupce K13 vyrábí v indickém Chennai, kromě toho vzniká i v Thajsku, Číně, Mexiku a Indonésii. S příchodem Micry s pořadovým číslem 5 se spustí produkce také v mateřské zemi aliančního partnera – francouzského Renaultu. Strůjcem této dohody byl samotný Nissan.

Továrna ve Flinsu nedaleko Paříže ji zahájí v roce 2016. Z jejích bran by mělo vyjíždět až 82 tisíc aut ročně. Pochopitelně to pomůže zaměstnanosti, krok Renaultu ohledně přidělení výroby je tak logický. Jednání s odbory, kterému se pochopitelně automobilka nevyhnula, skončilo úspěchem. „Smlouva o novém růstu a sociálním rozvoji společnosti Renault ve Francii,“ jak zní její oficiální název, byla podepsána již 13. března. Renault tuto skutečnost oficiálně oznámil až 26. dubna.

Francouzský výrobce chce její pomocí zvýšit konkurenceschopnost svých domácích závodů, obzvláště v porovnání s problémy sužovaném úhlavním nepříteli: koncernu PSA. Carlos Ghosn při této příležitosti prohlásil: „Toto oznámení je dobrou zprávou nejen pro Flins, ale i pro ostatní francouzské továrny Renaultu. Snahy našich zaměstnanců začínají nést své ovoce a my nyní musíme splnit svoje závazky.“

Podle podmínek dohody automobilka zvýší v blízké budoucnosti výrobu ve svých domácích továrnách na 710 tisíc aut ze současných 530 tisíc. To znamená nárůst o 180.000 jednotek. Celých sto tisíc bude tvořit produkce vozů s diamantem ve znaku, zbylých osmdesát pak automobily s jinými emblémy od ostatních partnerů.

Mimochodem, Renault už Nissan Micra vyrábí. Pod touto značkou totiž vzniká v Čennaj od listopadu 2011 malá baculka se stylistickými úpravami a názvem Pulse. Je však určena pouze pro indický trh.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
26. 4. 2013 23:51
Re: Dobrý důvod
Myslis ze kdyz to ty reknes tak pro ostatni bude smerodatne, jsi stejna komicka figurka jako gti.Bennyho Hilla bych taky neposlouchal >:D .

Jinak ten tvuj avatar perfektne sedi k tvym nazorum, zamindrakovany protivni dedek.Ja vim ze si to k srdci nevezmes, ale mne to bavi aneb Dada je zase tady >:D
Avatar - Ada je zase tady
26. 4. 2013 22:18
Dobrý důvod
proč už nikdy nekupovat Hnissan Micra :no:
26. 4. 2013 21:01
Re: skvěle
Já se teď nebavím o H&K, takže je 1. odstavec bezvýznamný - když už jsme u toho - znáš nějaký žebříček kolik jaká značka zaměstnává evropanů? Nejvíce Čechů samozřejmě Škoda, to vím ;-)
26. 4. 2013 20:57
Re: skvěle
A kolik lidí v jiných automobilkách o práci přišlo "vďaka " těmi dvěma dobrodinci z Koreje ? Jeden dělá za dva za jeden plat, a to se vyplatí !
Avatar - 3_diamanty
26. 4. 2013 19:04
Re: skvěle
vdaka kii a hyundaiu v europe ... ma pracu takmer 270 tisic ludi europanov ( ratam aj dodavatelske firmy a vsetko okolo vyroby auta co to obnasa... )

dobre nie?
;-) tesim sa spolu s tebou :yes: .. vdaka vyrobe micry vo francuzsku by jej predaje mohli pekne stupnut ..... ono to nie je zle auto aj ked je pravda ze cakal som od micry viac.... ale verme ze vyroba vo francii micre pomoze , drzim palce :yes: