Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Reportáž: Czechbus - Nejen autobusy

Ladislav Černý
Diskuze (3)
V pražských Holešovicích nedaleko naší redakce se uskutečňuje Středoevropská přehlídka autobusové dopravy.

Vcházíme do areálu výstaviště a již před samotnou halou vystupující z ranní mlhy vidíme skupinu autobusů Irisbus. Je reprezentovaná od minibusu Daily přes městský Crossway až po coach Magelys. Vedle těchto vozidel, z nichž Crossway se vyrábí ve Vysokém Mýtě, stojí precizně rekonstruovaný další český exemplář, avšak staršího data výroby – Škoda RTO Lux. Samostatně na venkovní ploše vidíme hybridní městský autobus Volvo 7705LH. Proč se nachází na samostatném stání, vysvětluje poutač – každou celou hodinu lze se po výstavišti svézt. Tuto možnost si jako bonbonek necháváme, až budeme z výstaviště odcházet.

Nejen autobusy

Zrušení letošního Autotecu přivádí mnohé výrobce servisní a garážové techniky na podzimní výstavu autobusů v Holešovicích. Poprodejní služby se derou do středu zájmu a často bývají významnými faktory ovlivňujícími výběrová řízení na nové vozy hromadné přepravy osob.

Přesně na toto téma efektivity dopravy provádí Iveco Irisbus krátkou konferenci, ve které shrnuje výsledky svého vývoje a jeho důsledky ve snížení nákladů na údržbu a opravy u městského typy Citelis.

V levém části Průmyslového paláce následuje konference o telematice v městské hromadné dopravě, o které se také zmiňujeme v reportáži z výstavy autobusů Mercedes-Benz a Setra - BestBus Vienna.

31 vozidel

Na výstavní ploše téměř 7000 m2 nacházíme více než třicet autobusů mnoha velikostí, pohonů, řešení podlahy a výrobců. Dominantní postavení si drží Iveco Irisbus, nicméně ani importéři dalších autobusových výrobců jako například Volvo Busy, MAN, Neoplan, Solaris a Isuzu mají značné obsazení vozidly i odborníky ochotnými podat podrobné informace.

Stánek Volvo Busy reprezentuje nejen kloubové hybridní vozidlo 7709LA, ale také samostatně vystavený hybridní pohon s elektromotorem/generátorem umístěným mezi vznětový pětilitrový turbodiesel a dvanáctistupňovou automatizovanou převodovku I-Shift.

Stánek MAN Truck & Bus se chlubí městským autobusem Lion's City v barvách společnosti Icom transport. Přestože letošní novinka Neoplanu nemíří přímo do městského prostředí, nemůže Jetliner odhalený na podzimním IAA v Hannoveru chybět ani v Praze, kde si odbývá českou premiéru.

Solaris

Polský výrobce s prvky rodinné firmy se v Česku už delší dobu uplatňuje a je významným hráčem ve výběrových řízeních. V Průmyslovém paláci předkládá 18,75 metru dlouhé Urbino se 41 + 4 místy k sezení. Solaris používá osvědčený motor Paccar PR ve specifi kaci EEV, který známe z užitkových vozidel DAF CF75. Druhý exponát se pyšní nápisem Zerro emission, jde tedy o elektrobus. S obsaditelností 29 + 2 a délkou 8,9 metru nabízí minibus Urbino Electric pohodlný vstup Low Entry. O pohon se stará elektromotor o výkonu 120 kW a trakční akumulátory o kapacitě 121 kW/h. Na tomto loni představeném základě vznikla již pro městský provoz klasická dvanáctimetrová verze pro celkem 85 cestujících s elektromotorem o výkonu 160 kW a dojezdem cca 150 km.

MKD Trade

Segment minibusů je v nabídce autobusových výrobců s výjimkou Irisbusu a Mercedes-Benzu jen skromně zastoupený. Proto se v tuzemských

podmínkách velmi dobře uplatňuje nástavbář SKD Trade, který na podvozcích řady Daily nabízí k prohlídce městské vozy Stratos s kapacitou 29

až 37 cestujících. K pohonu slouží buď klasický třílitrový turbodiesel o výkonu 125 kW, alternativní CNG, nebo výhradně elektřina.

Servisní technika

Nemůžeme přehlédnout hojné zastoupení servisní technikou. Společnost Maha spolu s firmou Ingtop Metal představuje funkční montážní jámu s dálkově ovládaným posuvným roštem, válcovou zkušebnou brzd a olejovým hospodářstvím - v případě vystavovaného exponátu používající k cirkulaci vodu. Miteral ukazuje sloupový a nůžkový zvedák pro autobusy a díky získání výhradního zastoupení od německého Hofmannu pro Česko také vyvažovačky kol autobusů a užitkových automobilů.

Vlastní stánek má na Středoevropské přehlídce autobusové dopravy také Pirelli s nabídkou dodatečné montáže filtru pevných částic pro autobusy i nákladní vozidla, aby se z emisního limitu Euro 2 nebo 3 dostala co do pevných částic a NOx na úroveň Euro 4. Díky tomu mohou obdržet zelenou emisní plaketu a získat od ledna příštího roku povolení vjezdu do pražských zón s dopravním omezením.

Ladislav Černý
Diskuze (3)
Avatar - flyboyeda
1. 4. 2013 11:26
Koncepce Porsche 911 našla své uplatnění
To nové Porsche 911 vypadá dobře,motor vzadu pohon zadních kol a prodloužili ho o víc jak 10 centimetrů aby se zbavili toho kyvadlového řízení a vleze se do něho víc jak 2 lidi,úžasné,myslím že koncept 911 se uchytil na tom správné místě :-)
Avatar - Bubáq
1. 4. 2013 08:47
Cože?!
Na oficiálních stránkách akce Czechbus 2013 je uvedeno datum pořádání akce 14.-16.11.2013! [odkaz] Opravdu probíhá 1.4.2013?