Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sazby povinného ručení pro dva typy řidičů 2010-2016: Jeden 1705 Kč, druhá 23.086 Kč

Svět motorů
Diskuze (0)
Doba, kdy řidiči platili za roční zákonné pojistné jen podle objemu motoru buď 60, nebo 144 korun, je dávno pryč. Řada segmentačních kritérií rozevřela nůžky mezi Čechy do obřího véčka.

Spočítat sazbu povinného ručení, to je v Česku roku 2016 docela věda. Určuje se podle mnoha hledisek – už vlastně vůbec nezáleží na objemu motoru, ale spíš výkonu, ale také stáří a někdy i značce auta. Především jde však o samotného řidiče: věk, bydliště. A samozřejmě jak jezdí.

Muž ze Dvora…

„Každý je jedinečný. K šoférům proto všechny pojišťovny přistupují individuálně,“ říká Jiří Cívka z Generali. „Ti s malým rizikem, ať už proto, že jezdí v menších městech, se slabšími auty a hlavně dlouhodobě bez nehod, tak ušetří opravdu hodně,“ poukazuje Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny na jeden z ukázkových případů: zkušeného motoristu ze Dvora Králové, který se svou letitou fabií ještě neboural. Však mu také jedenáct pojišťoven na českém trhu spočítalo roční sazbu v rozptylu 1705–2787 Kč. Za zhruba tisícikorunovým rozdílem vězí hlavně výše limitů škod a speciální bonusy – těmi se v našem velkém srovnání nezaobíráme. Tak jako každý rok jsme chtěli od pojišťoven spočítat vždy nejnižší cenu, na kterou se u nich tento řidič dostane.

… a holka z Ďáblic

Druhý výpočet – pro mladou řidičku – představuje přesně opačný případ. Vůbec nejde o to, že se jedná o ženu. Diskvalifikují ji úplně jiná hlediska. Řídí maximálně čtyři roky, přitom vlastní silný vůz a bydlí v Ďáblicích. Tedy v Praze, kde se bourá víc než na venkově.

A navrch si už stihla připsat jednu nehodu. Což je pro některé pojišťovny zásadní, pro jiné ale ne. První zaviněná bouračka totiž u některých nemá vliv na výši bonusu.

To zdůvodňuje mnohem výraznější rozdíly v ceně než u muže. Uniqa či Direct třeba tuto ženu pojistí pod 10.000 Kč, zato Česká pojišťovna za 23.086.

A například Allianz nůžky sazeb u obou našich příkladů rozevřel mnohem méně (muž 2787 Kč, žena 12.597 Kč) než zmíněná Česká pojišťovna či Axa, která řidičku pro její rizikovost dokonce vůbec nepojistí.

ceskytrh svetmotoru ceskytrh svetmotoru

Svět motorů
Diskuze (0)