Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: Zisk i čisté tržby v roce 2015 vzrostly

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Výrobce nákladních vozidel a autobusů Scania zveřejnil své obchodní výsledky za období od ledna do prosince roku 2015.

Čisté tržby společnosti Scania vzrostly v loňském roce o tři procenta na rekordní úroveň 95 miliard švédských korun. Zisk za celý rok 2015 se pak švédské společnosti zvýšil na 9,641 milionu švédských korun, což je o jedenáct procent více než za rok 2014.

Vyšší počet dodávek v Evropě, rekordně vysoký objem služeb, pozitivní účinky měnových kurzů a příjmy z finančních služeb byly částečně kompenzovány nižším počtem dodávek v Latinské Americe, Eurasii a Asii.

Celkový počet objednávek na nákladní vozidla se v průběhu čtvrtého čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem snížil, a to v důsledku nižší poptávky v Latinské Americe a Eurasii.

Za celý rok 2015 dodala Scania 69.762 nákladních automobilů, což je čtyři procenta méně než v roce předchozích. V případě autobusů bylo klientům dodáno celkem 6799 kompletních vozidel a nedošlo k prakticky žádnému růstu ani poklesu.

Pozice Scanie na evropském trhu je stále silná, což potvrzuje tržní podíl 16,5 procent ve srovnání s 15,1 procenty v roce 2014. Pozitivní vliv na počty objednávek měla především široká paleta motorů Euro 6 a rovněž nabídka pohonných jednotek na alternativní paliva.

Poptávka v Brazílii a Rusku ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 klesla a výhled zůstává nejistý. Poptávka v Asii ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2014 klesla.

V segmentu motorů zažil počet objednávek ve čtvrtém čtvrtletí oproti stejnému období roku 2014 propad, a to především v důsledku nižší poptávky v Latinské Americe a Asii. I tak ale dosáhly dodávky motorů za celý rok 2015 historického maxima 8485 jednotek, což je o dvě procenta více než v roce předchozím.

Scania dál pokračuje ve svém dlouhodobém úsilí o neustálé zlepšování služeb a právě v této oblasti se příjmy v průběhu roku 2015 zvýšily o devět procent na novou rekordní úroveň 20,6 miliard švédských korun.

Finanční služby vykázaly rekordní hodnoty, když provozní zisk dosáhl více než jedné miliardy švédských korun.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)