Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania zvyšuje provozní zisk

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Švédský výrobce užitkových vozidel Scania zveřejnil svůj provozní zisk i čisté tržby za prvních devět měsíců letošního roku.

Společnost Scania zveřejnila přehled svého hospodaření od začátku letošního ledna do konce září s komentářem svého prezidenta a generálního ředitele Martina Lundstedta.

Provozní zisk Scanie za první tři čtvrtletí vzrostl oproti stejnému období loňského roku o sedm procent na 6,356 milionů švédských korun. Čisté tržby se v tomto období zvýšily o šest procent na 65,638 milionů švédských korun a cash flow představovalo 2,213 milionu švédských korun ve vozidlech a službách.

Martin Lundstedt k těmto výsledkům uvedl, že pozitivní účinek měnových kurzů a vyšší objem služeb byl kompenzován slabším tržním mixem. Celkový počet objednávek pro nákladní vozidla se v průběhu třetího čtvrtletí snížil, ve srovnání s vysokou úrovní předchozího čtvrtletí, týkajícího se převážně Středního východu.

Objednávky v Evropě se ve srovnání s předchozím čtvrtletím rovněž snížily. Tato situace je však v souladu se sezónními vlivy na evropském trhu. Svou pozici v Evropě posílila Scania jak prostřednictvím zvýšení podílu na trhu, tak díky vedoucímu postavení v nabídce Euro 6.

V Latinské Americe byly objednávky v souladu s předchozím čtvrtletím. V Asii se objednávky snížily, a to především na Blízkém východě, který poklesl z velmi vysoké úrovně

ve druhém čtvrtletí. Poptávka v Rusku byla negativně ovlivněna turbulencemi v regionu a objednávky byly na nízké úrovni, i když nastalo mírné zlepšení v porovnání s druhým

čtvrtletím 2014, takže Scania zvýšila svůj podíl na trhu.

V autobusech a autokarech byly objednávky stabilní ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Objednávky motorů narostly, a to díky oblastem mimo Evropu.

Scania pokračuje v dlouhodobém úsilí o zvýšení podílu na trhu v oblasti služeb. Zde se příjmy ve třetím čtvrtletí zvýšily o 11 procent, na nejvyšší úroveň v historii společnosti. Finanční služby vykázaly silnou výkonnost a platební schopnost zákazníků je na dobré úrovni.

Úroveň činnosti týkající se rozvojových projektů je stále vysoká a Scania investuje do rozšířené výrobní a servisní kapacity. V převodovkách Scania zahájila rozsáhlou spolupráci s firmou MAN, což bude znamenat větší nabídku produktů a přinese významnou synergii v dlouhodobém horizontu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
26. 10. 2014 20:53
Opět ty čísla
Doopravdy nedokážu pochopit, že když přepisujete něčí článek, tak Vás neplácne do očí, že tržby tak veliké firmy jako je Scania nemohou být v milionech.... :no: