Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Setra S 416 HDH: Bezpečnost a komfort

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Německá značka Setra prostřednictvím modelu S 416 HDH připomíná, že v případě jejích autobusů je na prvním místě bezpečnost a pohodlí cestujících.

Setra v současnosti v rámci své řady zájezdových autobusů TopClass nabízí sedm různých modelů. Mezi ně patří S 411 HD Club Bus dlouhý 10 metrů, S 415 HD s délkou 12 metrů, třínápravový S 415 HDH dlouhý 12 metrů a rovněž třínápravové modely S 416 HDH a S 417 HDH s délkou 13 metrů, resp. 14 metrů. Vlajkovou lodí této řady je téměř 14 metrů dlouhý dvoupodlažní model S 431 DT. Poslední v řadě je S 417 pro severoamerický trh.

Autobusy modelové řady TopClass 400 patří od svého uvedení na trh v roce 2001 ke špičce mezi zájezdovými autobusy. K tomu přispívají prostorné karoserie s moderními a pohodlnými sedadly, jejichž nejnovější generace se představila na IAA v Hannoveru v roce 2010. Autobusy této řady lze navíc objednat s řadou moderních multimediálních systému, univerzální řadou kuchyňských koutů a k dispozici je i skleněná střecha nad uličkou mezi sedadly, která výrazně přispívá k prosvětlení interiéru.

Kvality autobusů Setra řady TopClass 400 potvrdilo po jejich uvedení na trh i prestižní ocenění Coach of the Year 2002. K jeho zisku vedle komfortního a ergonomického interiéru přispěla i široká paleta bezpečnostních prvků. Ta se navíc díky neustálému vývoji a průběžným modernizacím autobusů Setra stále rozšiřuje.

Všechny nové autobusy řady TopClass jsou vybaveny kotoučovými brzdami, elektronickým brzdovým systémem (EBS), protiblokovacím brzdovým systémem (ABS), systémem regulace prokluzu (ASR), brzdovým asistentem (BA) a samozřejmostí je i elektronický stabilizační program (ESP). Setra zákazníkům nabízí i možnost vybavit autobusy systémem Lane Assistant, varujícím řidiče akustickým signálem při opuštění jízdního pruhu.

Komplexní facelift v roce 2008 přinesl další bezpečnostní prvky. Mezi ně patří i pasivní ochrana při čelním nárazu FCG, kdy se v případě kolize posouvá celý prostor řidiče směrem vzad jako pevný modul.

Vrchol nabídky bezpečnostních systémů pro autobusy Setra řady TopClass 400 představuje aktivním brzdovým asistent Active Brake Assist, který reaguje na pomalu se pohybující vozidla. Přitom využívá systém informací z radaru umístěného na přídi a spolupracuje s tempomatem.

Model S 416 HDH má celkovou délku 13.190 mm, šířku 2.550 mm a výšku 3.860 mm. K pohonu autobusu, v němž může být až 55 sedadel, slouží standardně dvanáctilitrový řadový šestiválcový vznětový motor OM 457 LA o výkonu 315 kW splňující emisní normu Euro 5.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)