Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sjízdnost silnic v ČR po krajích: Dopravu komplikují sníh, srážky a náledí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Sjízdnost českých silnic komplikuje sníh, někde zledovatělý. Jízdu stěžují také srážky, ve vyšších polohách sněhové.

Středočeský kraj

Ve středních Čechách dnes ráno místy komplikuje jízdu zledovatělý sníh. Opatrní by měli být zejména řidiči na menších silnicích. Obezřetnost však cestáři doporučují i na hlavních tazích, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Se zledovatělou vrstvou sněhu krytou posypem musejí motoristé počítat na silnicích druhé a třetí třídy na Kladensku, Berounsku, Rakovnicku a v okolí Prahy. Na Benešovsku a Příbramsku je kvůli dešti zhoršená viditelnost.

Policie po ránu vyjížděla k několika dopravním nehodám. Lidé havarovali například u Krušovic, Mladé Boleslavi či Trhového Štěpánova. Teploty v regionu se ráno pohybovaly od nuly do čtyř stupňů Celsia, na většině území bylo zataženo a vál slabý vítr.

Ústecký kraj

Několik úseků silnic na Děčínsku pokrývá ledovka, někde už od čtvrtečního odpoledne. Na Teplicku, Mostecku a Chomutovsku se vyskytují sněhové přeháňky, silnice jsou ale podle Ředitelství silnic a dálnic ČR s opatrností sjízdné.

Pouze s maximální opatrností je sjízdná silnice 263 mezi Krásnou Lípou a Chřibskou na Děčínsku. Ledovka pokrývá přes sedm kilometrů dlouhý úsek a silničáři doporučují rychlost do 20 kilometrů za hodinu. Ledovka od čtvrtečního odpoledne zůstala také na dalších dvou úsecích silnice 263 spojující Českou Kamenici a Rumburk. Může komplikovat dopravu u Kytlice a České Kamenice. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři kvůli ledovce také na silnici číslo 9 ze Svoru do Rumburka u Jiřetína pod Jedlovou.

Podle meteorologů se může náledí vytvořit na silnicích v nižších polohách ještě večer, na horách varují před sněhovými jazyky. Na dnešní den předpovídají v Ústeckém kraji sněhové přeháňky, v nadmořské výšce pod 300 metrů nad mořem smíšené. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi jedním a čtyřmi stupni Celsia, na horách mohou klesnout až k minus čtyřem stupňům.

Jihočeský kraj

Silnice na jihu Čech jsou podle dispečinku zimní služby cestářů s opatrností sjízdné. Na Jindřichohradecku, Táborsku a Písecku leží na silnicích druhé a třetí třídy zbytky sněhu. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré. Na Českokrumlovsku vane silný nárazový vítr. Místy se může tvořit náledí.

Podle údajů z meteorologických stanic mrzne jenom na šumavském Churáňově, kde sněží. V Českých Budějovicích jsou plus tři stupně Celsia a po ránu prší. Na Šumavě stále leží přes půl metru sněhu, za posledních 24 hodin ho připadlo sedm centimetrů.

Přes den bude na jihu Čech oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty až čtyři stupně Celsia, na Šumavě kolem minus dvou stupňů. Večer se začne ojediněle tvořit náledí.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji negativně ovlivňují sjízdnost srážky, ať už dešťové nebo ve vyšších polohách smíšené, které pak na horách přecházejí ve sněžení. Teploty v regionu se pohybují od dvou stupňů Celsia pod nulou po tři stupně nad bodem mrazu. I když jízda vyžaduje zvýšenou pozornost, všechny cesty jsou v současnosti sjízdné, vyplývá z dnešních údajů dispečinku krajských silničářů.

Silnice první třídy jsou většinou mokré, místy na nich může být ale větší množství vody z odtávajícího sněhu. Na některých méně frekventovaných cestách zůstávají zbytky ujetého nebo zledovatělého sněhu. Náledí se může vyskytovat místy na komunikacích ve vyšších polohách, kde teploty prozatím zůstávají pod nulou. Opatrní při jízdě musí být řidiči rovněž v rozestavěné části rychlostní silnice R6.

Kraj Vysočina

Na Vysočině leží na silnicích nižších tříd zledovatělý nebo rozbředlý sníh, který je krytý posypem. Řidiči by měli jezdit opatrně hlavně ve výše položených částech kraje a v lesních úsecích, kde mohou být vozovky namrzlé. Hlavní komunikace jsou po chemickém ošetření holé, uvedla dnes krajská správa a údržba silnic.

Teploty se na území kraje ráno pohybovaly od nuly do jednoho stupně Celsia. Podle Českého hydrometeorologického ústavu dnes bude na Vysočině občas sněžit, teploty vystoupí nejvýš ke třem stupňům nad nulou. Večer se místy začne tvořit náledí.

Plzeňský kraj

Srážky deště se sněhem, místy silný vítr, mlha nebo náledí mohou dnes komplikovat jízdu v Plzeňském kraji. Silnice jsou sjízdné, většinou mokré nebo s rozbředlým sněhem, informuje Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Déšť se sněhem a ve vyšších polohách sněžení se může vyskytovat na úseku dálnice D5 protínajícím Tachovsko. Na komunikacích tam je rozbředlý sníh nebo jsou mokré. Viditelnost místy zhoršuje mlha.

Silný vítr, který mohl v noci tvořit i sněhové jazyky, je na Klatovsku. I tam mohou být smíšené srážky, při teplotách kolem nuly se může v některých úsecích tvořit ledovka. Na jižním Plzeňsku nebo například Domažlicku ráno prší.

Pardubický kraj

Ledovka nebo zledovatělý sníh ohrožují dnes řidiče na některých místech Pardubického kraje, zejména ve vyšších polohách. Silničáři na svém webu nabádají k opatrnosti.

Zledovatělé mohou být silnice druhých a třetích tříd ve vyšších polohách na Hlinecku, náledí se místy tvoří také ve Svitavách. Zmrazky na silnicích se mohou objevit na Orlickoústecku, ledovka hrozí také na Moravskotřebovsku. Na Skutečsku leží ve vyšších polohách v lesních úsecích rozbředlý sníh. Opatrní by měli být i řidiči na Žamberecku a na Třemošnicku v Železných horách, kde se místy objevuje ledovka.

Dnes ráno se teploty v kraji pohybovaly od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia, bylo oblačno až zataženo a na většině míst vál slabý vítr.

Zlínský kraj

Silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá zledovatělá vrstva sněhu. V horských oblastech regionu na cestách leží ujetý sníh do 15 centimetrů, místy jsou vyjeté koleje a tvoří se sněhové jazyky. Komunikace první třídy ve vyšších polohách Valašska pokrývá sněhová kaše. Řidiči by proto měli jet opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

S ujetým či rozbředlým sněhem se motoristé setkají i na některých menších cestách Zlínska. Zbylé silnice ve Zlínském kraji jsou převážně holé a mokré. V kraji bylo ráno většinou zataženo a foukal slabý vítr. Teplota se pohybovala od minus jednoho do čtyř stupňů Celsia.

Královéhradecký kraj

Na silnicích v Královéhradeckém kraji dnes hrozí ledovka, řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní. Na horských silnicích leží vrstva ujetého sněhu. Rozbředlý sníh leží na silnicích nižších tříd v celém kraji. Dálnice z Prahy do Hradce Králové byla dnes ráno vlhká a sjízdná bez omezení, zjistila dnes ČTK na webu Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Dnes časně ráno dopravu v kraji zkomplikovala havárie kamionu na kruhovém objezdu v Česticích na trase z Hradce Králové do Ostravy. Dopravu na kruhovém objezdu policie začala řídit kyvadlově, silnici k Česticím od Borohrádku kvůli vyprošťování převráceného kamionu zcela uzavřela.

Dnes by mělo většinu kraje občas zasáhnout sněžení nebo sněhové přeháňky, ve vyšších polohách by silný vítr mohl tvořit sněhové jazyky. V nižších polohách může pršet. Teploty by se měly pohybovat několik stupňů nad bodem mrazu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
25. 1. 2012 10:56
Re: Odpověď: Re: Odpověď: Re: Komplikace dopravy v zimě? Sil
Pokud se ta bílá sra-čka sype bez ustání z nebe a fouká do toho vítr. Není v lidských silách udržovat silnice rozsolené a bez sněhových jazyků ani armádou sypačů a traktorů. Pokud vezmu v potaz kilometry silnic, které je potřeba posolit a vypluhovat NIKDO nemůže čekat, že to bude hotové za pár desítek minut kdy on zrovna jede autem. Jedno jestli v Mnichově nebo ve Švýcarsku.
24. 1. 2012 21:40
Re: Odpověď: Re: Odpověď: Re: Komplikace dopravy v zimě? Sil
Kolego,

opravdu jsi správně nepochopil o čem jsem vlastně psal..

Za sjízdnost silnic mohou vždy a pouze silničáři a nikoliv počasí.

Pokud by jsi se projel po dálnici A96 z Mnichova do Lindau, nebo obráceně a nejlépe za husté vánice, tak by jsi poznal že silničáři v jiném státě než u nás, pracují jinak a lépe. No a silničáři v Alpách ve Švýcarsku, to je ještě úplně jiná sorta..
;-)
22. 1. 2012 19:06
Re: v klidu
Ty mě moc neštvi, já už ten sníh nemám ani kam házet 8-s
22. 1. 2012 19:05
Re: Odpověď: Re: Komplikace dopravy v zimě? Silničáři!!
1. dělám to samý
2. taky jezdím na sněhu rád a vůbec mi to nevadí
3. nevím proč bych měl jet zrovna na A96. Na sněhu se můžu projet i po R10 to mám blíž.

Když začneš svůj příspěvek tím, že hodíš vinu na silničáře, tak mi to vůči nim přijde trochu nefér. Uvědom si že v lednu je veliká pravděpodobnost že pojedeš ve sračká-ch a sněhu bez ohledu na úsilí silničářů. V zimě se prostě s takovýma podmínkama musíš smířit a počítat s nima ne za ně vinit silničáře.
21. 1. 2012 20:10
Re: Odpověď: Re: Komplikace dopravy v zimě? Silničáři!!
Pane kolego,

tak za 1.
Jezdím v zimním období zásadně na zimních pneumatikách a to už od doby kdy nebyly " povinné ".
2.
Jezdit na sněhu ledu je mojím velkým koníčkem a nečiní mi toto vůbec žádný problém.
3.
Projeď se někdy za hustého sněžení po dálnice A96 a uvidíme co tomu řekneš..

Navíc to vypadá, že jsi správně ani nepochopil, co jsem vlastně psal.. :-)