Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba ve Škoda Auto a v TPCA se kvůli nedostatku dílů nezastaví

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Pokud ale budou výpadky v dodávkách dílů dlouhodobější, TPCA potíže očekává.

Výroba aut v největší české automobilce Škoda Auto a také v kolínské TPCA se kvůli nedostatku dílů ze zemětřesením a následnou vlnou tsunami postiženého Japonska zatím nezastaví. ČTK to zjistila od zástupců obou automobilek. Pokud ale budou výpadky v dodávkách dílů dlouhodobější, TPCA potíže očekává.

Koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, zřídil tým specialistů, kteří zajišťují dodávky potřebných dílů. "Denně se setkávají, aby analyzovali situaci a zajistili celokoncernové dodavatelské řetězce," uvedl mluvčí mladoboleslavské automobilky Rudolf Dreithaler. Výroba ve závodech Škoda Auto tak není aktuálně kvůli situaci v Japonsku ohrožena. V koncernu Volkswagen existuje mnoho normovaných dílů, které mohou být dodávány více dodavateli po celém světě.

Podobně je na tom také kolínská TPCA, která nyní používá některé díly a komponenty z náhradní výroby. Jak na dnešní výroční tiskové konferenci automobilky sdělil prezident společnosti Satoši Tačihara, kolínská továrna zatím potíže nemá. Japonská továrna Toyota zastavila výrobu zatím do 26. března, náhradní výroba dílů odstartovala v pondělí 21. března.

"Máme další závody v Evropě, kde můžeme potřebné díly vyrábět v náhradní výrobě," uvedl Tačihara. Pokud by ale výpadky v dodávkách dílů trvaly déle, pak by společnost potíže v evropských závodech mohla mít, připustil prezident společnosti TPCA.

Zemětřesení v Japonsku 11. března zastavilo výrobu firem, protože poničilo závody dodavatelů a elektrárny. Neštěstí na severovýchodě země pravděpodobně připravilo o životy nejméně 18.000 lidí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)