Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sněmovna možná zamítne krajské dálniční známky

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Návrh zastupitelstva Karlovarského kraje na dálniční známky pro jednotlivé kraje narazil ve Sněmovně na nesouhlas hospodářského výboru. Výbor ho doporučil zamítnout.

Zpravodaj k předloze Jaroslav Foldyna oznámil, že návrh je technicky nedokonalý a neřeší hlavně problém přejezdů do sousedních krajů. S návrhem už dříve nesouhlasila vláda.

Předloha počítá s tím, že řidiči by si mohli koupit roční dálniční známky jenom pro jeden nebo více krajů. Kupon by měl stát nejvýše 300 korun pro jeden kraj. Nemuseli by si pořizovat známku pro celou dálniční síť.

Oponenti podle Foldyny poukazovali například na to, že řidič by mohl s dálniční známkou pro jeden kraj přejet do jiného kraje, protože nebude mít po cestě k dispozici sjezd z dálnice. Policie by pak musela při případné kontrole řešit, zda v takovém případě má či nemá platnou známku.

Také podle vlády je návrh nepromyšlený, nekoncepční a nedostatečně zdůvodněný. Navíc by údajně snížil výnos z prodeje dálničních známek. O osudu novely tak rozhodnou poslanci při závěrečném schvalování pravděpodobně až na podzim.

Obdobný návrh byl ve Sněmovně již v minulém volebním období, poslanci ho ale nestihli projednat. Kraj už dříve neprosadil ani zavedení zvláštní známky pro krátkou rychlostní silnici R6.

Ministerstvo dopravy nyní plánuje, že od příštího roku nebudou muset mít osobní auta dálniční známku na vybraných úsecích dálnic. Jde o krátké úseky, kde se řidiči nemohou dálnici vyhnout, když chtějí pokračovat ve své trase po silnici první třídy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - shamal
30. 6. 2015 10:38
Známky sem známky tam
Nevím kolik sociálně slabých lidí používá auto a je pro ně náklad v hodnotě jedné plné nádrže středně velkého auta rozhodující, ale krajské známky mi přijdou jako nebetyčný nesmysl v naší tak malé zemi.