Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sněmovna vrátila záchranářům přednost na přechodech pro chodce

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Vozidla integrovaného záchranného systému budou mít zřejmě opět přednost na přechodech pro chodce.

Dnes o tom rozhodla sněmovna, když schválila vládní novelu zákona o silniční dopravě a vložila do ní příslušný pozměňovací návrh poslance Rudolfa Chlada (TOP 09 a Starostové), který přednost sanitek nebo třeba vozidel hasičů opět zavádí. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Chlad chce navrátit vozidlům integrovaného záchranného systému právo absolutní přednosti v jízdě, o které prý omylem předloni přišly. Zatímco tramvaje mají právo přednosti jízdy i na přechodech, auta záchranářů musejí podle poslance navzdory zapnutým výstražným znamením před přechody zastavit a chodcům umožnit silnici přejít.

Schválená změna je součástí vládní novely zákona o silniční dopravě, která zavádí do českého práva ustanovení unijního dopravního balíčku. Takzvaný silniční balíček má za cíl zlepšit trh v silniční dopravě, a to hlavně vyšší profesní způsobilostí podnikatelů. K dalším cílům patří podpora rovné soutěže mezi podnikateli nebo podpora poskytování služeb v osobní dopravě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
9. 2. 2012 16:42
Re: Přednost chodců na přechodech
Mě se zase v ČR stává, že zastavím a chodec na mne kouká a stojí. Z toho jsem perplex.
Avatar - Nerez
9. 2. 2012 11:05
Re: V poradku
Nemáš ve všem pravdu. Od kamaráda vím, že pokud jsou dny, kdy se lidově řečeno všechno po*ere a není k dispozici sanitka, tak prvotně vyjede na místo hlídka PČR/MP aby zajistila prvotní pomoc. Dnes jsou některá policejní auta vybavena i defibrilátorem, kdy personál je pro jeho použití vyškolen. Takže i PČR častokráz vyjíždí v k záchraně života. Ale pokud někdo někoho ohrožuje zbraní, sám se chce zabít, někdo někoho napadá a Policie jede na místo, myslíš, že to není záchrana? Podle mě ano, takže i proto řadím Policii mezi složky IZS.
9. 2. 2012 10:31
Re: V poradku
Ono jich bohuzel po Brne takhle jezdi vic, nez dost... ;-\
9. 2. 2012 09:50
Re: V poradku
Obavam se, ze ta odpoved neni zdaleka tak jednoducha...
Taktika zakroku je sice hezka vec, ale je potreba rozlisit, zda-li je to zakrok neocekavany (pak samozrejme je v zajmu vsech, aby na svuj prijezd upozornili co nejmene), nebo ocekavany (pak je spise lepsi, abych o nich vsichni videli siroko daleko a mohli adekvatne zareagovat). Navic pod pojmem IZS si predstavuji primarne lekarskou zachrannou & hasice. Policie je vetsinu casu 'mimo'...
Pozde vecer/brzo rano uz jsou svetelne podminky natolik odlisne, ze opravdu neni problem ty silna svetla postrehnout a akusticky majak neni nutny.
Rozhodne souhlasim, ze je mnoho situaci, kdy jizda s akustickou signalizaci neni spolecensky zadouci, nicmene pak je mnoho situaci, kdy za jasneho dne ten svetelny majak proste videt dobre neni, da se velmi snadnou prehlednout a problem je na svete.
Vybavuji si spoustu situaci, kdy rozjeta sanitka zapla akusticky signal asi 10m pred krizovatkou a nez se ridici zorientovali odkud to vlastne jde a kam je potreba uhnout, musela sanitka zpomalit v podstate na nulu...
9. 2. 2012 08:37
Re: Přednost chodců na přechodech
Doporucujem ti maly vylet do niektorej kajiny na zapad alebo juh od CR, aby si videl ako to funguje ked ma chodec na prechode prednost. V takom Nemecku alebo Rakusku pojde chodec cez priechod a kludne bude pritom citat noviny. Ani ho len nenapadne obzerat sa, ci ide auto. A vodica ani nenapadne nezastat pred priechodom pre chodocov ked vidi, ze sa k nemu uz blizi daky chodec s umyslom prejst na druhu stranu.

Jednoducho ked je chodec blizsie ako 3metre k priechodu pre chodcov a jasne k nemu smeruje, kazdy vodic zastavi. Chodec to prejde za dakych 5 sekund, a to je dost casu pre auto aby zastalo z 50km/h. Pokial si vodic nie je isty ci ten chodec co je pri prechode chce prejst, zastavi tiez. Rovnako v pripade ak pred priechodom stoji auto, a vodic nevidi na chodnik vedla priechodu. Atd, atd.

A vies co je zaujimave? Ze takto sa spravaju aj nasi vodici, len co prejdu za hranice. Pretoze vedia ze pokial by sa niektoreho chodca na priechode co i len dotkli autom, nepomoze im ziadna vyhovorka...