Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

STK budou od ledna 2008 centrálně kontrolovány

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
Ministerstvo dopravy se rozhodlo zamezit podvodům při kontrole technického stavu vozidel a napojí STK na centrální informační systém, který bude jejich činnost kontrolovat. Připojení bude hotové do září, ostré spuštění systému přijde od ledna 2008.

Stanice technické kontroly (STK) budou od začátku příštího roku podléhat přísnější kontrole Ministerstva dopravy.

Mluvčí ministerstva Karel Hanzelka prozradil, že ministerstvo začíná jednotlivé stanice napojovat na centrální informační systém, který bude činnost jednotlivých STK kontrolovat. Kontrola bude zahrnovat například čas provádění technické kontroly od vjezdu vozidla až po jeho výjezd z kontrolní linky, popis závad nebo tisk protokolu.

Program bude schopen rovněž vyhledávat v historii technických kontrol či v centrálním registru vozidel a měl by být napojen rovněž na policejní systém Matra, díky němuž bude možné kontrolovat technický stav vozů i v silničním provozu. Detailní kontrola v podobě centrálního informačního systému by měla zamezit podvodům při ověřování technického stavu vozů.

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
21. 6. 2007 14:35
Re: neprojde nic....
Ja myslim, ze pomuze, jak tu bylo zmineno, vse zalezi na lidech, ale nejen na nich, taky na sankcich a moznem riziku. Viz. treba silnicni zakon, clovek by rekl, ze vsichni strachy neprekroci rychlost ani s autickem na autodraze, ale praxe je jina a to jen ciste proto, ze zakon je na papire a neni politicka vule poslat policisty ho vymahat. Takze pokud nebude politicka vule STK skutecne kotrolovat a prisne podvody trestat (o lekarnicky tady asi fakt nejde - proc by si tyto drobnosti vybavy kazdy nemohl, kdyz uz zapomene, dokoupit hned na STK?), bude to lepsi jen o trochu. Kdyz vis, jak ma novela vypadat, bude historie vozu verejne pristupna, budou se do ni zapisovat prodeje, nehody, vetsi opravy a u kazdeho zaznamu pocet ujetych km na tachometru, jako v jiste vyspele zemi?
21. 6. 2007 10:15
No jo, to bude príma
Aspoň že už snad na silnici neuvidíme trabanty a podobný kreatury. Nic proti majitelům, ale tyhle auta už měli zakázat.
21. 6. 2007 09:13
pozitivní zpráva
Konečně pozitivní zpráva :-)