Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovenské STK budou hlídat kamery

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
STK a pracoviště kontroly emisí u našich východních sousedů budou s největší pravděpodobností od roku 2012 monitorovat kamerové systémy.

Návrh novely zákona o pozemních komunikacích, jejíž součástí je tato novinka, již schválila slovenská vláda. K projednání jej ještě dostane parlament. Tento zákon má zabránit nekalým praktikám STK, které provádějí kontroly jen naoko bez přistavení aut a ta jsou pak nadále legálně způsobilá k provozu. Jejich technický stav je přitom žalostný.

Nic co bychom neznali od nás, i na našich silnicích lze běžně potkat podobné vraky. Monitorování by tak mělo přinést vyšší bezpečnost provozu, ale také snadnější identifikaci vozidel. Záznamová zařízení budou zřejmě povinná od 30. června 2013, provozovatelé stanic budou mít k dispozici přechodné období na to, aby si jejich instalaci a spuštění zabezpečili. Pokud tak neučiní, poruší zákon, což se neobejde bez pokut až do výše 16.500 eur (dle aktuálního kurzu zhruba 405 tisíc korun).

Standard je zaváděn postupně v celé Evropské unii. Prostory s kamerami musí být zřetelně označené. Na Slovensku budou mít přístup k získaným datům ministerstvo dopravy, krajské a obvodní dopravní úřady, oprávněný kontrolní úředník a samozřejmě také policie.

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
17. 9. 2011 15:00
Re: Priklad zahranicie
hm.. a garancne prehliadky?:
Tam ti vymenia aj to co netreba,a este ktomu je presne stanovene kedy co menin
Avatar - Special-line
16. 9. 2011 18:46
STK
Korupci na STK si dělaj lidi sami. Dobře jim tak.
Avatar - Special-line
16. 9. 2011 18:35
Re: OT: Spotřeba
Taky jsem se připravopval na diskusi o tomto tématu. Soud rozhodl špatně a to dokonce takovým způsobem že je to jasné každému malému dítěti.
16. 9. 2011 17:59
OT: Spotřeba
Trochu mimo téma. Přehlédl jsem to, nebo místní redakce nezaregistrovala rozhodnutí ústavního soudu - doplatit majiteli vozu slevu (a zaplatit soudní výlohy) za to, že auto reálně jezdilo s vyšší spotřebou než v TP? Jeden by čekal, že to bude horké téma. Tolik lidí si tu stěžuje na dnešní normu měření spotřeby.
Avatar - gld
16. 9. 2011 14:57
Re: Priklad zahranicie
Jediné čo sa odstráni je vybavovanie po známosti bez pristavenia auta. Už tam ten kamarátov šrot budú musieť dotiahnuť. Hej, a aby som nezabudol, dvacku technikovi budem musieť podávať niekde mimo kamier.