Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tahače v Mostě v neděli: Lacko jednou na stupních

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Druhé a čtvrté místo obsadil český jezdec Adam Lacko v nedělních jízdách pátého podniku mistrovství Evropy tahačů, které se jelo na Autodromu v Mostě.

V součtu umístění ze všech jízd českého víkendu zkrátil pilot týmu Buggyra Racing náskok lídra šampionátu Němce Jochena Hahna o devět bodů.

Hahn využil sucho

Neděle začala podle Lackova mokrého gusta a na trati, kterou skrápěl mírný déšť, dokázal vybojovat pole position (nejlepší čas v tréninku). Radost týmu Buggyra Racing podpořil také jeho britský pilot Oly Janes, který se poprvé v sezoně probojoval do závěrečné části kvalifikace.

Start do závodu proběhl již na suché trati a nejlépe se podařil lídrovi šampionátu Jochenu Hahnovi (Iveco), který se protáhl ze druhé poizice hned v první zatáčce na pozici lídra. Za ním se odehrál tvrdý souboj mezi Lackem a Němcem Saschou Lenzem (MAN). Český jezdec sice přišel o blatník levého předního kola, ale stříbrnou pozici uhájil.

Další průběh závodu už příliš dramatických momentů nenabídl. Vedoucí Hahn po desetinách sekundy podjížděl svým soupeřům a výhrou částečně smazal své sobotní ztráty. Za Lackem jedoucí Lenz se pokoušel na svého soupeře zaútočit, ale zkušený Čech jel přesně bez jediné chyby a nedal svému sokovi nejmenší šanci, aby ho ohrozil.

Hvězdný souboj Lacko ustál

Podle tradičního scénáře se do druhého závodu otáčelo pořadí prvních osmi a český trucker Adam Lacko tak startoval až ze sedmé pozice. Po tlačenici v první zatáčce po startu, na kterou nejvíce doplatil Španěl Antonio Albacete (MAN), se dostal na čtvrté místo.

Mezitím předjeli Němec René Reinert (MAN) a Maďar Norbert Kiss (Mercedes-Benz) vedoucího Portugalce José Rodriguese (MAN)a ustálilo se pořadí, které vydrželo až do cíle. Reinert si uhlídal vítězství, o které přišel v sobotu v poslední zatáčce po souboji s Lackem.

Obhájce titulu Adam Lacko sváděl deset z jedenácti kol souboje se svým největším sokem Němcem Jochenem Hahnem (Iveco). Jeho soupeř to zkoušel na českého jezdce ve všech částech tratě, zprava i zleva, při brzdění i na výjezdu ze zatáček. Lacko však odolal a vybojoval čtvrté místo.

Adam Lacko: „Myslím, že se jednalo o můj nejlepší závodní víkend v této sezoně, takže můžu z domácího závodu odjíždět úplně spokojený. Vždycky to sice může být lepší, ale ukázalo se, že s Jochenem se dá ještě bojovat. Nejenom v závodě, jako v posledním mosteckém, ale také celkově. Rád bych ještě smekl pověstný klobouk před fanoušky, kteří nedbali na špatné počasí a v dešti dokázali strávit celý den na diváckém svahu a skvěle nám fandili. Bylo je slyšet.“

Jan Kalivoda, manažer Buggyry: „Po sobotě jsme byli více optimističtí, ale ani po neděli neztrácíme víru, že boj o titul ještě není ztracený. Domácí závod se ukázal jako povedený, měl skvělou atmosféru díky fanouškům, kteří zaslouží velké uznání. Boj o titul mistra Evropy ještě nepovažujeme za ztracený a zkusíme se o něj porvat do poslední možné chvíle.“

Výsledky z Mostu

Neděle – 1. závod: 1. Hahn (Něm./Iveco) 22:48,042; 2. Lacko (ČR/Buggyra) +2,390; 3. Lenz (Něm./MAN) +3,289; 4. Kiss (Maď./Mercedes-Benz) +3,988; 5. Albacete (Šp./MAN) +4,794; 6. Reinert (Něm./MAN) +13,326; … 12. Janes (Brit./Buggyra) +39,559; … Vojtíšek (ČR/MAN) nedokončil. 2. závod: 1. Reinert (Něm./MAN) 22:55,168; 2. Kiss (Maď./Mercedes-Benz) +0,256; 3. Rodrigues (Port./MAN) +1,203; 4. Lacko (ČR/B uggyra) +3,383; 5. Hahn (Něm./Iveco) +3.692; 6. Lenz (Něm./MAN) +4,943.

Průběžné pořadí (po 20 ze 32 jízd): 1. Hahn; 2. Lacko; 3. Kiss; 4. Albacete; 5. Lenz; 6. Halomová (Něm./Iveco).

Výsledky jsou neoficiální.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)