Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ťok: MD chce letos vypsat dotace na dobíjecí stanice za miliardu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (63)
Ministerstvo dopravy chce letos vypsat dotační tituly na stavbu dobíjecích stanic pro elektromobily za téměř miliardu Kč.

Stanice mají pokrýt celé Česko a dotační programy mají běžet dva roky. Na konferenci Digitální Česko to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Podle týdeníku Euro by do pěti let měla vzniknout páteřní síť 500 takzvaných rychlodobíjecích stanic, hlavně ve městech a na dálničních a silničních odpočívadlech. Kromě toho se počítá se vznikem 800 běžných dobíjecích bodů v obchodních a zábavních centrech, na záchytných parkovištích a veřejných parkovacích stáních.

Cena za vybudování dobíjecí stanice je u běžných "pomaludobíjecích" stanic (o výkonu do 22 kilowattů) kolem 200 tisíc až 300 tisíc korun, u rychlodobíjecích stanic (výkon do 50 kilowattů) se jedná o rozmezí kolem 1,5 milionu až dva miliony korun.

V Česku nyní jezdí kolem tisíce elektromobilů a zhruba 15.000 vozidel s pohonem na CNG. Vládou přijatý Národní akční plán čisté mobility počítá s tím, že do roku 2025 bude v ČR 95.000 elektromobilů a aut na hybridní pohon. Překážkou většího rozšíření elektromobilů je až trojnásobná cena proti vozům se spalovacím motorem. Nejlevnější elektromobil vyjde na zhruba 600.000 Kč. Loni ministerstvo životního prostředí vypsalo dotační program na nákup ekologických vozů za 100 milionů Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (63)
Avatar - removed
19. 1. 2017 09:58
Re: kocourkov
Já ale opravdu nemíním uvažovat pouze v časovém horizontu "teď". Uvažuji v horizontu 10 let+, kdy se dojezd elektromobilu zvýší. Chápu, že relativně nízký dojezd dnešních elmobilů je k použití na jízdu do práce a z práce nebo do krámu, ale za deset let?
Co se týká historie a počátků automobilismu, dovolím si říct, že toho vím docela dost. Včetně toho, že z počátku se benzín dal sehnat v lahvích u lékárníků či materialistů. Je třeba však vnímat tehdejší motivaci pro pořízení automobilu a motivaci dnešní.
Avatar - aproximus
18. 1. 2017 19:10
Re: kocourkov
bez nabíjecích stanic? nejdůležitější nabíjecí stanice takového auta je u tebe doma. jinak si nemyslím, že by jich dnes bylo nějak málo https://www.google.com/maps/d/viewer?mid… při dojezdu elektromobilu cca 120 km nechápu blázna, který by chtěl takové auto používat na dálkové jízdy. nebo si snad myslíš, že se nejdřív stavěly benzínky, než došlo k rozšíření vozů se spalovacími motory? :no:
Avatar - removed
18. 1. 2017 11:49
Re: Z mnoha důvodů jsem pro
Máš recht, využití ve vojenství je blbost. Uznávám.
18. 1. 2017 08:34
Re: Z mnoha důvodů jsem pro
Pokud se bavíme konkrétně o vodíku, tak na něj bych si zrovna u armády nevsadil. Hustota je problém. Dojezd je dobrá věc. Umíš si představit tank na vodík? A umíš si představit logistiku? Doma možná, ale co v nasazení? Náklady na dopravu paliva na frontu jsou tak ohromné, že by složitější syntetické palivo mohlo dávat i ekonomický smysl. Nemluvě o tom, že je ti kanystr k ničemu. Určitě by pak uvítali něco, co nemá takovou tendenci vybuchovat. A pak je tu politika jednoho paliva. Mohly by ji přehodnotit, ale armády se snaží používat jedno palivo do všeho - letadel, vrtulníků, tanků, dokonce i motorek. U letadla je hustota ještě větší problém.

Tyhle úvahy pak většinou pomíjí jednu věc. Lidé spotřebují hodně energie ve formě tepla. Taková elektrická vysoká pec bude zajímavá. :-)
Avatar - removed
18. 1. 2017 00:37
Re: kocourkov
A k cemu ti bude dotovany elektromobil bez nabijecich stanic?