Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ťok navrhne vládě, aby se nepřipojovala k žalobě na německé mýtné

redakce AUTO.CZ
Diskuze (32)
Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) navrhne na příštím jednání vládě, aby se Česko k žalobě na německé mýtné nepřipojovalo. Chce respektovat názor Evropské komise, podle které je mýtné v pořádku. Ťok to řekl novinářům.

Česko připojení k žalobě zvažovalo proto, že řada zemí v čele s Rakouskem zavedení mýta kritizuje a tvrdí, že poškodí zahraniční motoristy. Řízení s Německem kvůli mýtu EK ukončila tuto středu.

Připojení se k žalobě není podle Ťoka smysluplné a je potřeba vzít v úvahu, že Německo je pro ČR významným obchodním partnerem. Česko i Rakousko dálniční známky pro osobní vozidla má, není důvod, proč by je nemohlo zavést i Německo, uvedl Ťok.

Kritikům vadí německé mýtné proto, že německé dálniční poplatky budou de facto platit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také uhradí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel.

O diskriminačních rysech mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "U nás máme ten systém zavedený tak, že naši lidé, když platí dálniční známky, tak si to z žádné daně odečíst nemohou. V Německu ale bude možnost si to z jedné německé daně odečíst. To z pohledu mého není úplně fér a není to úplně v pořádku," uvedl minulý týden předseda vlády.

Výše mýtného se bude lišit v závislosti na objemu motoru a množství emisí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (32)
22. 5. 2017 07:22
Re: No a co ?
To se ještě dá celkem pochopit. Stejně nechci, aby mi to překáželo ve výhledu a hyzdilo auto. Ale vadí mi, když brblají kvůli platným známkám. Ty prostě odstranit nemůžu. Leda by mi zaplatili náhradu.

Je však zřejmé, jaké bylo jejich uvažování. Jediná známka a nesmět tam mít starou usnadní letmou kontrolu. Jen to prostě nefunguje, když má známky více států a lidé smí za hranice.

V Rakousku jsou blbý vtip dálniční známky na motorky.
22. 5. 2017 06:55
Re: Kdo koho dojí ...........
Že Komise dostala, co chtěla, a upustila od žaloby, neznamená, že se to musí líbit i soudcům.
Avatar - WinDiesel
21. 5. 2017 19:01
Re: No a co ?
A to je přesně to co nedostaneš, tu kvalitu. A návdavkem dostaneš Velkého Bratra, který bude přesně vědět kde jsi, kdy jsi kde byl a podobně.
Avatar - WinDiesel
21. 5. 2017 19:00
Re: No a co ?
Jo a taky dávali pokuty když nebyla stará známka odstraněna ......... nakopat do zadku.
PS - v Rakousku jsem si málem omylem koupil mýto na náklaďák, mají to v jedné kukani. :-)
Avatar - WinDiesel
21. 5. 2017 18:58
Re: Kdo koho dojí ...........
Jo a u soudu bude na jedné straně stát 10-milionové Rakousko a na druhé straně 90-milionové Německo v zádech s EK, která už nemá žádné námitky.
Sázky se nepřijímají protože je to cinknutý zápas.