Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TVR Sagaris – brutální vzhled i výkony

Miroslav Kudělka
Diskuze (18)
TVR Sagaris je nejnovější přírůstek do rodiny této malé britské továrny na plnokrevné sportovní vozy. Sagaris je stvořen přímo pro závodní dráhu.

TVR Sagaris je nejnovější přírůstek do rodiny této malé britské továrny na plnokrevné sportovní vozy. Sagaris je stvořen přímo pro závodní dráhu.

Na první pohled působí nový Sagaris neskonale dramaticky díky svému velice členitému povrchu. Základem mu však je elegantní model T350C. Hlavním cílem všech změn bylo vylepšení aerodynamiky vozu, jelikož velká většina všech vozů TVR dříve nebo později končí na závodní trati. Výrobce tak chtěl majitelům jejich život usnadnit tím, že již sériový model Sagaris může bez zásadních úprav na okruh. Mimo ostatní změny je zajímavý také tvar střechy s vyboulením umožňujícím použití ochranné přilby.

Změnami však neprošla jen aerodynamika, ale také mechanické části. Podvozek byl pro lepší stabilitu ve vysokých rychlostech osazen sportovnějším odpružením a byl také rozšířen rozchod kol. Pod kapotu byl umístěn řadový čtyřlitrový šestiválec o výkonu 294 kW (400 k) pocházející z modelu Tuscan S a vzadu byl příčně umístěn také kompozitový tlumič výfuku z téhož vozu. Příčné uspořádání bylo zvoleno kvůli krátkému zadnímu převisu. Také výkonové parametry Saragisu jsou s Tuscanem S podobné, zrychluje z 0-100 km/h za 3,8 sekundy a nejvyšší rychlost se pohybuje kolem 320 km/h.

Drobnou skvrnou na kráse Saragisu je, že proti T350C sice nabral na výkonnosti, ale také výrazně na ceně, o plnou čtvrtinu a stojí 49995 Liber (zhruba 2,3 mil Kč). K tomu je ale nutno uvést, že v ceně jsou kožené sedačky, obložení interiéru z uhlíkového kompozitu a také dvouletá záruka (u T350C jen jeden rok).

Miroslav Kudělka
Diskuze (18)