Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velkoprostorová trojčata

Michal Fokt
Diskuze (16)
Koncerny Fiat a PSA nespojili své síly jen na poli užitkových vozů, ale i při vývoji velkoprostorových automobilů. Výsledkem je trojice vozů Fiat Ulysse, Peugeot 807 a Lancia Phedra.

Každý z automobilů nese pochopitelně rysy vlastní té které značce a rozdíly jsou v rámci zachování identity výrobků poměrně výrazné. Nejvíce se odlišuje francouzský vůz, který má jako jediný viditelný zadní sloupek a odlišně pojaté a umístěné zadní svítilny. Příď pochopitelně kopíruje menší modely 206 a 307.

Nejzdařilejší je podle našeho názoru Lancia, která zaujme mohutnou maskou chladiče a rozměrnými předními světlomety, stejně jako nápaditými zadními světly, které, byť v jiném barevném provedení, nese také fiat. Interiér noblesní italské značky je také jako jediný z trojice již v základní konfiguraci pouze šestimístný.

Vzhledem ke zdařilosti stylingu lancie i peugeotu nezbývá než podotknout, že tomu dal Fiat pěkně „na frak“. Z profilu a zezadu mu sice nelze nic vytknout, příď je ale poněkud silná káva. Rovná desítka obdélníkových útvarů, k nimž přibude ještě SPZ, to je opravdu zvláštní řešení.

Interiéry vozů jsou naprosto shodné, liší se jen barevným provedením, a Peugeot dodal vlastní volant. Konfigurace přístrojové desky trochu připomíná Renault Espace, řadicí páka se nachází na příjemném místě na výběžku přístrojové desky. Firma Fiat zvolila sedmimístné uspořádání interiéru v konfiguraci 2 + 3 + 2, Peugeot dokonce osmimístné (2 + 3 + 3). Kolik místa bude mít v příčném směru trojice pasažérů je ale zatím těžké posoudit. Zdá se ale, že i tak bude v zavazadlovém prostoru trochu místa na zavazadla, objemem však bude vůz omračovat teprve po vyjmutí zadní řady.

Všechny vozy jsou široké 1,86 m a vysoké 1,75 m, délka se v závislosti na rozměrech nárazníků pohybuje kolem 4,72 m. Pod jejich kapotami budou pracovat zážehové dvoulitry (100 kW) a třílitry (150 kW) a přeplňované vznětové motory 2,0 l/80 kW (Peugeot 79 kW) a 2,2 l/94 kW, v případě Peugeotu pak půjde ještě o benzinovou jednotku 2,2 l/116 kW.

Michal Fokt
Diskuze (16)