Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nové crashtesty IIHS v detailech

Roman Beránek
Diskuze (19)
Americká organizace IIHS (Pojišťovací institut pro bezpečnost silničního provozu) zpřísnila své crashtesty.

Video se připravuje ...

Narozdíl od běžných testů, při kterých je při čelním nárazu zasaženo 40 % přídě, najíždějí automobily v laboratoři IIHS do pevné překážky rychlostí 64 km/h pouze čtvrtinou přední části.

Přísnější zkouška vychází ze studie nárazů v reálném provozu. Navzdory tomu, že si skoro každý nový automobil v testech provedených institutem i federální vládou vedl dobře, v USA každý rok během čelní srážky zemře více než 10.000 lidí. Celá čtvrtina nárazů je přitom vedena způsobem simulovaným v IIHS.

Roman Beránek
Diskuze (19)
25. 8. 2012 13:27
Re: Skoly nemam
To je přeci nesmysl, co tam jako mají udělat... tam nemáš prostor pro to vymýšlet nějaké výztuhy, po kterých by se auto mělo"sklouznout" do boku. Potřebuješ prostor pro podběh. Tak velký rozdíly mezi mechanikou nárazu u jednotlivých aut je patrně v tom, jestli se jim podařilo trefit podélník, nebo ne.
Naprostá většina energie se pohltí na podélníku, respektive před ním. Podélník sám o sobě už je tuhej jak hovado (abys neměl motor na klíně).
Pokud netrefíš podélník, tak první větší překážka je až kolo, vlastně jeho zavěšení. A pak hned klec karoserie, tedy A sloupek. Tam už je to tuhé celé, bez nějaké snahy o deformace, tady už jde jen o to, udržet prostor pro cestující stabilní. Při tomto testu bych se právě ani nebál o fyzický kontak řidiče s něčím (posun volantu, přístrojovky či pedálové skupiny), ale o brutální zpomalení, právě z důvodu absence deformačních zón.
21. 8. 2012 20:23
Re: Skoly nemam
Mně by docela zajámalo do čeho to vlastně amicí bourají.. Asi by nebylo lepší, levnější a bezpečnější je naučit řídit s klackem v ruce, aby se museli víc věnovat jízdě.... Ať vymyslí jaký koliv test, vždy to bude přesně definované, v reálu nikdo nikdy takto bourat nebude...
16. 8. 2012 20:10
Re: A4
Většině aut tady chybí dostatečná výztuha nad předním kolem, takže to dostane přímo A sloupek. Dveře A4 mají za studena (jestli si to dobře pamatuji) kovaný rám, který má při bočným nárazu přenést co nejvíce energie do sloupků. Pokud při čelním nárazu deformace dojde takhle daleko, tak podle mne nefungují optimálně.

Důležité je, jak byl narušen prostor pro posádku. Tedy v tomhle případě, jak byl narušen prostor pro nohy, jak se posunula přístrojová deska a jak zafungovaly airbagy. Zlomený sloupek nepotěší, ale pokud dobře zafungují airbagy, tak tě neohrozí. Tady je asi největší nepřítel kolo.
16. 8. 2012 20:02
Re: Skoly nemam
Určitě. A chtělo by to více různých překážek. Něco jiného je narazit do F500 a do RR. Nejen hmotnostně, ale hlavně rozmístěním jednotlivých konstrukčních celků. Také by stálo za to uvažovat o testech, které nebudou omezené na vůz o podobné hmotnosti. Mohlo by se například vzít maximum pro skupinu B - tedy 3,5 tuny - jako jakýsi nejhorší scénář.

K tomu sklouznutí. Jde čistě o to, že sklouznutím omezíš množství energie, kterou musíš pohltit. Je to jedna z možných strategií, ale nutně to neznamená, že bude účinná, pokud na to není auto stavěné.
Avatar - MarTin1
16. 8. 2012 11:55
A4
Lol ta A4 ten zlomenej sloupek :-((( aaaaaaaaa když na to koukám tají se mi dech...