Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Visteon: Aktuální trendy ve světelné technice automobilů

Prezentace klienta
Diskuze (17)
Nové materiály, technologie a světelné zdroje, vývoj legislativy a inovativní stylistické přístupy v poslední dekádě dramaticky posunuly kupředu oblast vývoje světelné techniky automobilů.

Současné výzkumně-vývojové aktivity jsou v oblasti osvětlení automobilů zaměřeny zejména na využití LED (Light Emitting Diode) jako světelného zdroje s potenciálem nejen pro signální, ale i světlometové funkce, s prioritou snižování příkonu osvětlení a tím spotřeby automobilu.

Důležitou součástí portfolia inovací divize světelné techniky společnosti Visteon jsou i aktivity spojené s prediktivními světlometovými systémy, problematika ochrany chodců, využití alternativních materiálů za účelem snížení hmotnosti a zlepšení odvodu tepla nebo experimenty s OLED (Organic Light Emitting Diode) technologií.

S rostoucím světelným tokem a zároveň klesající cenou se LEDky staly již stabilním světelným zdrojem pro zadní svítilny. Doslova průlom designu automobilového osvětlení znamená kombinace LEDek a optických prvků, které využívají totální odraz. Jedná se o optické kolimátory a světlovody, které můžou být trubicové nebo planární. Tyto optické prvky otevírají nové možnosti uspořádání a tvarů signálních funkcí a ještě více tak napomáhají umocnit význam signálního osvětlení v koncepci designu celého auta. Toto jasně potvrzují i poslední stylistické trendy pro funkci denního svícení DRL (Daytime Running Light), kde charakteristický tvar DRL představuje rozpoznatelný znak určitého typu auta nebo dokonce továrenské značky.

Pro světlomety je pořád aktuální trend zlepšování viditelnosti pro řidiče. Legislativa zásadně posunula možnosti adaptivních světlometů, takže AFS (Adaptive Frontlighting System) druhé generace umožňuje několik módů: Zero, Playground (hřiště nebo obytná zóna) do 25 km/h, městský mód (do 55 km/h), Country Road, tedy mimoměstský (do 90 km/h) a dálniční.

Světlomety, respektive projektorové jednotky se dynamicky natáčejí, a díky aktuátoru se mění i samotný světelný svazek. Navíc, jestli se kromě vstupního signálu natočení volantu a rychlosti zapojí do řídicí jednotky taky signál z kamery sledující scénu před autem nebo informace z GPS, je možné díky autonomnímu přepínání dálkového a potkávacího svazku výrazně zvýšit nejen bezpečnost silničního provozu, ale i komfort řidiče.

Visteon otevírá nové pracovní pozice ve vývoji v ČR

Visteon-Autopal se sídlem v Novém Jičíně je centrem vývoje a předním světovým výrobcem světelné, chladicí a klimatizační techniky, forem a nástrojů pro automobilový průmysl. Mezi hlavní zákazníky společnosti patří společnost Ford, VW, PSA, Jaguar a Land Rover, GM a Mercedes-Benz.

S téměř 4000 zaměstnanci provozuje Visteon-Autopal dvě specializovaná vývojová centra zaměřena na klimatizaci, chladicí a světelnou techniku, pět výrobních závodů a nástrojárnu nacházející se v Novém Jičíně, Hluku a Rychvaldě. Vývojová centra v Novém Jičíně a Hluku také podporují celosvětové vývojové týmy společnosti Visteon Corporation.

Visteon-Autopal je součástí Visteon Corporation, který je předním světovým dodavatelem pro automobilový průmysl.

Prezentace klienta
Diskuze (17)
Avatar - Katikakus
18. 11. 2011 11:00
Re: Ne
peto, myslim, ze obrazku z vaseho rodinneho zivota uz bylo dost. Je to dost nechutne. Ale proti gustu...
Avatar - Katikakus
18. 11. 2011 05:46
Re: Ne
Peto, myslim, ze nikoho tvoje manzelka a jeji moceni nezajima. Ale preci mala rada - alespon bys mohl postavit latrinu, aby nemusela chcat do toho prikopu, jak se tady porad "chlubis"... 8-s :no:
Avatar - Katikakus
17. 11. 2011 14:47
Re: Ne
Ten svuj prispevek so precti ty, evidentne sam nechapes, co pises.
Avatar - Katikakus
17. 11. 2011 09:34
Re: Ne
Zajedu k vam - Peta Tuzing s.r.o. >:D
Avatar - Katikakus
17. 11. 2011 09:33
Re: Ne
Peto, chapani neni tva silna stranka, to vime, ale ze jsi az takovej tupoun...

Clanek i ja mluvime o adaptibilich potkavackach a dalkovych svetlech, ja to specialne zminuji, pro mene chapave je v clanku obrazek. Ukaz mi Fabii, ktera pouziva pro potkavacky nebo dalkove LED.