Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda nechce zakázat vjezd kamionů na silnice nižších tříd

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Vláda se postavila záporně k předloze ODS, která by dala obcím pravomoc zakázat vjezd kamionů na silnice nižších tříd, pokud by mohly jet po jiné vhodné trase.

Podle šéfa legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera má návrh zásadní nedostatky. Kabinet slibuje, že v srpnu podá svou normu, která projde řádným připomínkovým řízením.

Předloha ODS předpokládá, že zákaz by neplatil, pokud by těžké nákladní vozidlo jelo po takové silnici do místa nakládky nebo vykládky, servisu či sídla provozovny dopravce. Umístění příslušné zákazové značky by musela schválit policie. Souhlas by podle novely musela vydat, pokud by zákaz vjezdu kamionů neohrozil bezpečnost nebo plynulost provozu na silnicích.

Podle kabinetu by měl ale zákon výslovně stanovit, který úřad o zákazu vjezdu rozhoduje. Protože předloha ODS neuvádí důvody, jako jsou například nevhodné stavební parametry silnice, nadměrný hluk a emise a ohrožení chodců, úřad by podle předběžného stanoviska vlády rozhodoval po souhlasu policie podle vlastního uvážení.

Norma ODS také odstraňuje ze zákona o pozemních komunikacích možnost zavést elektronické mýtné i pro osobní automobily. Podle nynějšího znění normy by měly být zavedeny elektronické viněty pro osobní vozidla od roku 2016. Předběžné stanovisko vlády tuto část novely nezmiňovalo, jen uvádí, že bude součástí vládního návrhu.

Výkonový mýtný systém nyní platí pro nákladní automobily. Řidiči osobních vozů musejí mít pro jízdu po vybraných silnicích papírovou dálniční známku.

Elektronické viněty pro osobní vozy měly být zavedeny od roku 2011. Odborníci ale systému, který by v budoucnu umožňoval placení mýtného i podle ujetých kilometrů, vyčítali finanční nákladnost. Účinnost příslušných ustanovení zákonodárci odložili. Proti zavedení tohoto systému pro osobní automobily se už dříve vyslovil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Stanovisko vlády není závazné. O předloze ODS rozhodnou zákonodárci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - mango
24. 5. 2014 11:52
Re: po zelené
Nevím jestli je to rozumné, protože nenažranost naší vlády je nekonečná. Nejdříve přikážou jezdit jen po dálnicích a rychlostních a potom jim všem zvednou mýto a poplatky za užívání => zase to zaplatíme ve finále my. Až bude pořádná silniční síť, tak jsem jednoznačně pro, bude to bezpečnější a rychlejší. Ale ne za cenu "nejdřív je tam dostaneme a pak jim to zpoplatníme".
23. 5. 2014 08:03
po zelené
Tranzit pouze na dálnicích a nebo E silnicích.
23. 5. 2014 08:02
Re: IQ
Pokud je kamion naloženej, nejedná se o speciální náklad a nemůže dosáhnout 80 km/h (na rovince), tak by neměl na silnici vůbec co pohledávat.