Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Dynamic Steering oceněno za kvalitu (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Systém řízení Volvo Dynamic Steering, přenášející výrazně méně vibrací od povrchu vozovky do volantu obdržel výroční cenu za nejkvalitnější inovaci roku.

Jedná se o renomovanou cenu The Quality Innovation of the Year 2013. Ta je každoročně udělována Švédským institutem pro kvalitu a jejím účelem je podporovat vývoj kvalitních inovací.

Předávací slavnost cen The Quality Innovation of the Year 2013 se konala ve Stockholmu. Tato cena je jednou ročně udělována společnostem, organizacím nebo jednotlivcům, u nichž jsou inovace neoddělitelnou součástí jejich činnosti a směřují k uspokojení určitých potřeb zákazníků.

Na udělování cen se podílí řada organizací podporujících kvalitu ze Švédska, Finska, Estonska, Lotyšska, České republiky a Maďarska.

Názor poroty soutěže vyjádřil Matti Kaulio z útvaru průmyslové ekonomiky na Královském technickém institutu, který uvedl, že systém Volvo Dynamic Steering je skvělým příkladem technického řešení vyvinutého pro pokrytí komerčních potřeb stejně jako i pro splnění přání uživatelů. Tato nová technologie poskytuje řidiči lepší manévrovatelnost a zároveň i lepší pracovní prostředí.

Systém Volvo Dynamic Steering téměř zcela eliminuje vibrace přenášené do volantu. Výsledkem toho je, že řidič nemusí při řízení neustále korigovat pohyb volantu, což snižuje riziko vzniku bolestí v jeho zádech, krku a ramenou. Protože řízení nákladního vozu nenamáhá tělo může řidič relaxovat. Neunaví se tak rychle a je vystaven nižšímu riziku nehody.

Zároveň tato novinka dovoluje řízení nákladního vozu s nebývalou přesností, což společnost Volvo Trucks demonstrovala nejprve prostřednictvím reklamního videa, v němž byl hlavní hvězdou křeček Charlie a s odstupem několika týdnů zazářil Jean-Claude van Damme ve snímku The Epic Split.

Volvo Dynamic Steering je založen na konvenčním mechanickém systému řízení, u něhož je řídicí tyč spojena s převodkou řízení. Hydraulický posilovač řízení generuje sílu, kterou řidič potřebuje k otáčení volantem.

Systém používá elektronicky řízený elektromotor, který je připojen k řídicí tyči. Tento elektromotor pracuje společně s hydraulickým posilovačem řízení a je elektronickou řídicí jednotkou několikatisíckrát za sekundu ustavován.

Při nízké cestovní rychlosti poskytuje elektromotor přídavnou sílu, zatímco při vyšší cestovní rychlosti elektromotor automaticky reguluje řízení tak, že kompenzuje všechny nerovnoměrnosti, které směřují do hřídele volantu, vzniklé například působením bočního větru nebo děr ve vozovce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)